Vívás

2023.06.25. 20:31

Pásztor Flóra ezüst-, Szilágyi Áron bronzérmet nyert az Európa Játékokon

Szilágyi Áron bronzérmet nyert férfi kardban vasárnap a krakkói központú Európa Játékok vívóversenyeinek első napján – írja az MTI.

MW

Szilágyi Áron (j) és edzője Decsi András a román Iulian Teodosiu elleni mérkőzés után a férfi tőrözők versenyének nyolcadöntőjében az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A csoportkört hat győzelemmel teljesítette a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok magyar vívó, majd spanyol, román és német ellenfélen keresztül jutott el az elődöntőig úgy, hogy a 16 között Iulian Teodosiu ellen 1-7-ről fordított.

A fináléért Sandro Bazadzével találkozott, azaz a világranglista georgiai éllovasa és magyar második helyezettje „feszült egymásnak”. Bazadze egy hete védte meg Eb-címét, Szilágyi pedig az aktuális olimpiai és világbajnok, így a két jelenlegi legjobb mérkőzött az első elődöntőben. A tavalyi, kairói vb ugyanezen szakaszában Szilágyi 15-11-re nyert és a márciusi, budapesti világkupa döntőjében is legyőzte a georgiai vívót, mégpedig 15-14-re. Ezúttal Bazadze bizonyult jobbnak két tus különbséggel.

Az elején felváltva estek a találatok, aztán 3-3 után Bazadze két egylámpás tust adott, kétszer videóval „szerzett” magának pontot, de közben Szilágyi is eredményes volt és két parádriposzttal is meglepte ellenfelét, így 8-7-es magyar vezetésnél következett az egyperces szünet. A folytatásban is szorosan alakult az asszó, látszott, hogy nagyon jól ismeri egymást a két vívó. Szilágyi 13-10-re mégis meglépett, a gyakran értetlenkedő Bazadze azonban nem adta fel, egyenlített, majd az utolsó két tust is ő adta.

Pár perccel az asszó után Szilágyi Áron a vegyes zónában megemlítette, hogy a vége felé változtatnia kellett volna az addigi akcióin, „legalább 13-13-nál”.

Ugyanakkor azzal elégedett volt, hogy jó mérkőzéseket vívott, jött ki győztesen nehéz helyzetből és éremmel térhet haza.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt fontos az egyéni verseny az olimpiai kvalifikációba beleszámító csapatküzdelem előtt, úgy reagált, hogy relatív, mi fontos.

„Én úgy kezdtem ezt a versenyt, hogy teljes erőmmel odafigyelek és azon leszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el” – emelte ki.

Vívásban az egyéni számokban múlt héten, Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, és a krakkói EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyek viszont nagyon is, és azok Eb-küzdelmek is lesznek.

Eredmények:

a 64 között:
Decsi Tamás–Jonathan Webb (brit) – sérülés miatt visszalépett

a 32 között:
Szilágyi Áron–Inaki Bravo (spanyol) 15-2
Szatmári András–Olekszij Sztacenko (ukrán) 15-10
Enver Yildirim (török)–Decsi 15-11
Razvan Ursachi (román)–Gémesi Csanád 15-13

a 16 között:
Szilágyi–Iulian Teodosiu (román) 15-11
Sandro Bazadze (georgiai)–Szatmári 15-9

negyeddöntő:
Szilágyi–Lorenz Kempf (német) 15-8

elődöntő:
Bazadze–Szilágyi 15-13
Krzysztof Kaczkowski (lengyel)–William Deary (brit) 15-14

döntő:
Bazadze–Kaczkowski 15-13

A végeredmény: 1. Sandro Bazadze, 2. Krzysztof Kaczkowski, 3. Szilágyi Áron és William Deary, ...16. Szatmári András, ...19. Gémesi Csanád, ...23. Decsi Tamás

Ezüstérmes a tőröző Pásztor Flóra

Ezüstérmes lett vasárnap női tőrben Pásztor Flóra a krakkói központú Európa Játékokon.

A csoportküzdelmek során öt asszót nyert meg és egyet veszített el, így a hiányos 64-es táblán a második fordulóban lépett először pástra. A kieséses szakaszban svéd, osztrák és lengyel ellenfél legyőzésével jutott az elődöntőig, ami már biztos érmet jelentett a számára. A fináléért az izraeli Gili Kuritzkyval vívott, és az asszót végig kontrollálva simán múlta felül ellenfelét.

A döntőben a lengyel Julia Walczyk-Klimaszyk állt vele szemben, aki a 16 között Kondricz Katát búcsúztatta. A hazai vívó fokozatosan elhúzott, 14-7-re is vezetett, innen a magyar tőröző 14-11-ig tudott felzárkózni, a következő tust pedig Walczyk-Klimaszyk adta.

PÁSZTOR Flóra
A második helyezett Pásztor Flóra a női tőrözők versenyének eredményhirdetése után az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 25-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A női tőr mezőnyben sok volt a hiányzó, a szakág meghatározó nemzeteinek – olasz, francia, német – egy kivétellel nem indultak a versenyzői egyéniben, Pásztor Flóra pedig egész nap magabiztosan vívva élt a lehetőséggel, a magyar küldöttség 13. érmét, a negyedik ezüstöt szerezte az Európa Játékokon.

Úgy jöttem ide, hogy szeretném a legtöbbet kihozni magamból. Nekünk a csapatversenyünk a fontos, mert az Európa-bajnokság is, de nyilván nagyon örülök, hogy egyéniben így helyt tudtam állni

– nyilatkozott Pásztor a finálé után, melyben szerinte ellenfele "többet tett hozzá lábbal", jobban bírta fizikálisan.

"Ismertem a lengyel lányt, nagyon sokat vívunk együtt, mindig ki-ki meccset, közel vagyunk egymáshoz, és általában egyébként én nyerek" – indokolta, hogy miért érez kis csalódottságot a döntő után. Ugyanakkor a világ egyik legjobbjának nevezte ellenfelét, szerinte "brutálisan kemény" fizikálisan és technikailag is, csak "fekszik a vívása", ezért tud vele partiban lenni.

Vívásban az egyéni számokban múlt héten, Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, és a krakkói EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyek viszont nagyon is, azok Eb-küzdelmek is lesznek.

Eredmények:

a 64 között:
Lupkovics Dóra–Andrea Bimova (cseh) 15-7

a 32 között:
Pásztor Flóra–Ester Schreiber (svéd) 15-11
Kondricz Kata–Aleksandra Jeglinska (lengyel) 15-13
Kreiss Fanni–Ariadna Castro (spanyol) 15-12
Kate Beardmore (brit)–Lupkovics 15-9

a 16 között:
Pásztor–Olivia Wohlgemuth (osztrák) 15-4
Julia Walczyk-Klimaszyk (lengyel)–Kondricz 15-7
Hanna Lyczbinska (lengyel)–Kreiss 7-6

negyeddöntő:
Pásztor–Lyczbinska 15-13

elődöntő:
Walczyk-Klimaszyk–Malina Calugareanu (román) 14-13
Pásztor–Gili Kuritzky (izraeli) 15-7

döntő:
Walczyk-Klimaszyk–Pásztor 15-11

A végeredmény: 1. Julia Walczyk-Klimaszyk, 2. Pásztor Flóra, 3. Malina Calugareanu és Gili Kuritzky, ...10. Kreiss Fanni, ...14. Kondricz Kata, ...29. Lupkovics Dóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában