lemez

2018.07.19. 14:00

A bakelitet nem pótolhatja semmi, vallják a gyűjtők

A hanglemez a megjelenése óta épít maga köré egy kultúrát, a zene erejével teremt közösséget és találkozóhelyeket. A CD-k, DVD-k múlandóak, bakelitkorongokat azonban féltve őrzik a tulajdonosok. A hanglemezek szerelmesei minden hónap második szombatján találkozhatnak Pécsett.

T. V.

Fotó: Löffler Péter

Változnak az idők, a technológia fejlődik, de vannak olyan dolgok, melyek örök életűek. Az analóg lemez és lemezjátszó jó példa erre: az utóbbi évek során ugyanis újra divat lett bakelitet hallgatni. De hogy miért jobb a bakelit mint a CD, vagy a digitálisan letölthető zene? Fiatalok is hallgatják a korongokat, vagy az idősebb generáció vonzódik csak a bakelithez? A pécsi Nappali bárban próbáltunk utánajárni, hogy ki miért ragaszkodik a lemezekhez.

A bár teraszán általában nyolc–tíz gyűjtő kínálja hihetetlen méretű készletét, azonban most szombaton, valószínűleg a nagy meleg miatt jóval kevesebben voltak. Elsősorban bakeliteket árulnak, de az idő halad, így CD-k és DVD-k is szerepeltek a repertoárokban. Lehetett túrni a bakelitek között, a különlegesebb zenei ízléssel rendelkezők is rábukkantak gyöngyszemekre a dobozokban. Hip-hop, dance, rock, pop, soul és jazz korongokat is találtunk, de kis keresés után a Himnuszra és a Szózatra is rábukkantunk.

Egy esztergomi pár épp nyaralását töltötte Pécsett, helyi ismerőseik ajánlották nekik a lemezbörzét.

– Gyermekkoromban sok bakelitet hallgattam, teljesen más a hangzása, mint a CD-nek. Persze kell hozzá egy jó lejátszó is, de sokkal többet tudnak adni zeneminőségben is a lemezek

– mondta el kérdésünkre az 50 év körüli férfi. Felesége hozzátette: gyermekeink is hallgatják a bakelitet, ebben nőttek fel, nálunk szinte mindig szól zene.

Amióta újra divat a bakelit, bizonyos lemezeket túláraznak a gyűjtők – vannak albumok, amik igazi ritkaságok, néhány darabot adtak csak ki belőlük, ezekért akár több százezer forintot is elkérnek. A vásárban, bolhapiacon két-háromszáz forintért is találhatunk kincseket, a lemezpiacon általában ötszáz forinttól indulnak az árak. A lemezjátszók közt is több kategóriát találunk. Egy elfogadható minőségű darab ötvenezer forintnál kezdődik, a zeneszeretőknek tehát a zsebükbe kell nyúlniuk. De a bakelitet semmi sem pótolja – a szombati börzén legalábbis mindenki ezt állította.

Inkább vinyl?

A vinyl hanglemezeket szinte mindenki bakelitnek hívja, azonban a hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt, Magyarországon a CD-hanghordozók megjelenése után kezdték „bakelit”-nek nevezni a régi hanglemezeket, melyek anyaga fekete és viszonylag kemény, hasonlóan a bakelithez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában