barlangok hónapja

2019.03.06. 20:00

Kitárulkozik a föld alatti világ

Többéves múltra tekint vissza a márciusi Barlangok Hónapja rendezvény. A minisztériumi szervezésű kampány célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország összes föld alatti természeti képződményére, barlangjára.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága az Abaligeti-barlangot népszerűsíti: péntekenként húszszázalékos kedvezménnyel látogatható a föld alatti világ, és három rendhagyó programmal készülnek.

Március 7-én 11 órakor az előzetes tervek szerint különleges biológiaórát tartanak, amelynek során megismerhetik a barlang élővilágát: a denevéreket, pókokat, bogarakat és természetesen a különleges vak bolharákot. Egy hétre rá földrajzórára csengetnek be. Itt a geológiai képződményekre helyezik a fő hangsúlyt: a cseppkövekre, arra a folyamatra, ahogy a barlang kialakult. Persze minden esetben a gyerekek nyelvén, érthetően, izgalmasan, az iskolában megszerzett tudáshoz igazodva tartják a különleges előadásokat.

A záróprogram március 29-én egy tavaszi túrával ér véget. A barlang felszínén vezető Denevér tanösvényt járják be az érdeklődők. Egyrészt szó esik arról, hogy ez a barlang vízgyűjtő területe. A lehulló csapadék, különböző víznyelőkön keresztül jut a felszín alá. A résztvevők sok-sok új információt hallhatnak az itteni különleges élővilágról. Sőt azt is megtudhatják, mire és hogyan használták a mészégető boksákat. A rendhagyó tanórákra előzetes bejelentkezés szükséges, a további részletek a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján találhatóak.

A programsorozat keretében csodákkal teli föld alatti világba invitálják a kalandra vágyókat Orfűn is. Itt is húszszázalékos kedvezménnyel vehetnek részt az érdeklődők a túrákon. A kiépítetlen Trió-barlangban csillogó cseppkövek között haladva fedezhetők fel a barlangok titkai (március 9., 16., 23., 30.). A túrán csak hat év felettiek és legalább átlagos fizikai kondícióval rendelkezők indulhatnak. Előzetes bejelentkezés szükséges, további információ a mecsekhaza.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában