Baranyai körkép

2019.03.25. 20:00

Rengetegen szedték a szemetet Pécsen és a megyében

Országosan több mint háromezer helyszínre majdnem 240 ezer önkéntes résztvevő jelentkezett a nyolcadik, egyben az eddigi leghosszabb én ! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra. Baranyában 142 helyszínen 10582 önkéntes regisztrált, ebből Pécsen 2733-an 44 helyszínen vettek részt az akcióban.

Zsíros Krisztina

Fotó: Újpetrei Általános Iskola

Immár nyolcadik alkalommal vállalkoztak a önkéntesek arra, hogy a TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért! szemétgyűjtési akció keretében takarítsák meg hazánk területeit. Baranyában több mint tízezren húztak kesztyűt és vettek szemetes ­zsákot, hogy az eldobált hulladékokat felszedjék. Az önkéntesek között leginkább diákok voltak, a legtöbb iskola fontosnak tartotta bevonni a gyerekeket is az országos akcióba. A majsi Frey János Általános Iskola tanulói hétfőn járták végig a települést, a siklósi Batthyány Kázmér Általános Iskola tanulói pénteken szedték a szemetet, a kijelölt területeik között volt a várkert is, amit szintén megtisztítottak. Az újpetrei iskolások szintén pénteken, kora délután indultak el négy irányba.

– Az első és a második osztályosok az iskola alatti területet – beleértve a tornapályáját is – tisztították meg, a harmadik és negyedik osztályosok pedig a Patakparti pihenőben szedték össze a szemetet. Az 5-6. osztályosok részben a Kossuth utcát és teljes egészében az Ady utcát járták végig, a 7-8. osztályosok feladata pedig a Kossuth utca megtisztítása volt.

A gyerekeket pedagógusok kísérték és közben megbeszéltük, miért is fontos az, hogy ne szemeteljünk, illetve hogy az eldobott szemetet összeszedjük – mondta az Újpetrei Általános Iskola pedagógusa. Hozzátette, egészen biztosan részt vesznek a következő ilyen akcióban is.

Az Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézet fogyatékkal élő tanulói kedden Uránvárost tisztították meg.

– Az iskolánk valamennyi – összesen 250 – tanulója részt vett az akcióban. Az iskola környékét, tehát az Építők útját, a Pécsi Kulturális Központ, a rendelőintézet, a Mecsek Áruház, a Hajnóczy utca környékét tisztították meg és körülbelül 80–90 zsákkal fejezték be a tanulók a szemétszedést. Ökoiskola vagyunk, ezért a környezettudatos nevelés az intézményünkben központi kérdés – mondta Lehmann Márta igazgatóhelyettes. Hozzátette, az egész hét a környezetvédelemről szólt az iskolában.

Rengeteg a hulladék az út mentén

A Kővágószőlősi Csipkebogyó Faluszépítő és Kulturális Egyesület szombaton 28 lelkes résztvevővel összesen 44 zsák szemet gyűjtött. Az önkéntesek 17 kilométert gyalogoltak, a 6-os főúttól a faluig, valamint a Kővágószőlős vonzáskörzetében lévő turistaútvonalakat is megtisztították.

– Évente kétszer is érdemes lenne ezt az akciót megszervezni. Az autóból nem feltétlenül látjuk, de rengeteg a szemét az út mentén – mondta Bodor Anett, az egyesület elnöke.

A szemétszedésben résztvevő gyerekek azokat a területeket – játszótér, focipálya – vették célba, amelyeket ők is nap mint nap használnak. Éppen azért, hogy érezzék: ők is felelősek a közterületek tisztaságáért. Az egyesület lángossal kínálta meg az önkénteseket a munka után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában