Az év bora

2021.12.14. 09:02

Siller lett a Luca vére

A Pécsi Kulturális Központ a Pécsi borvidékkel együttműködésben szervezte meg az idei Luca-napi borversenyt, amely azonban más volt, mint a korábbi években, hiszen most bírálták a 2020-as borokat is, a pandémia miatt tavaly erre nem kerülhetett sor.

Zs. K.

Fotó: Zs. K.

A 2020-as borokat a Pécsi borvidék által delegált zsűri bírálta, a versenyre 37 bort neveztek a termelők, melyből 8 arany, 20 ezüst, 7 bronzérmes lett, két tétel pedig oklevelet kapott. A Pécsi borvidék elnöke, Schunk József a borokat értékelve elmondta, a legtöbb nevező borászat fehérbora már túl volt a csúcson, a 2020-as vörösök viszont még a pályájuk elején járnak, tehát előbbieknek késő, az utóbbiaknak pedig még kissé korai volt a mustra. Gratulált a nevezőknek, hiszen a kóstolt borokon is jól érződött, hogy a Pécsi borvidéken is kiváló fehérborokat, és prémium kategóriás vörösborokat lehet készíteni. A legtöbb pontszámot (a 2020-as tételekből) a fehérborok közül a Belward Pincészet chardonnay-ja kapta, a vörösekből pedig Hudák István merlot-ja érte el a legmagasabb pontszámot. 

Csepeli Zoltánné, a 2021-es borok bírálóinak vezetője elmondta, a Pécs-Mecseki Bor­út Egyesület által delegált zsűritagok 36 bort kóstoltak, melyből 15 arany, 13 ezüst, és 8 bronzérmet kapott. Okleveles bor nem volt, ami azt is bizonyítja, hogy a gazdák érték­ítélete megváltozott, hiszen tudják, hogy a versenyre nevezett bornak egy bizonyos szintet meg kell ütni. A borok jól kezeltek, szép színűek voltak, a rozék külön megörvendeztették a zsűrit, a szín és az illat szép harmóniát alkotott a tételekben. A fehérboroknál 4, a vörösboroknál pedig egy tétel a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által előállított új klónokból készült. 
 

A 2021-es borok közül a legjobb fehérbort szintén a Belward Pincészet adta, az Irsai Olivér bor érte el a legmagasabb pontszámot, emellett Pápai Roland rozéja, és a Hárs Pincészet Pinot Reginája lett a legjobb a kategóriájában. Ez utóbbi a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet rezisztens szőlőfajtából készült bora. A Luca vére idén a mecseknádasdi Makk Péter merlot-cabernet savignon siller bora lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában