Aranyláz

2022.01.06. 14:57

Baranyában is divatba jön a kelet csillogása

A lakberendezési trendek jönnek-mennek: azért elég, ha 10 évet előre gondolkodva tesszük otthonossá lakásunkat. Az idei évre jósolható irányzatok nagyban nem térnek el a jelenlegitől, de a kelet varázsa Európában, így hazánkban is csillogni fog, például az ajtókilincsen, aranyozott felület formájában.

Munkatársunktól

Fotó: Shutterstock

– Lakberendező segítsége akkor jöhet jól, ha egy vadonatúj ház berendezése vagy lakásfelújítás előtt állunk és fogalmunk sincs, milyen stílust szeretnénk otthonunkban látni. Pedig trendekből bőven van választék – mondja Balázs-Nagy Szilvia lakberendező, a Beauty Interior megálmodója. A minimalistától a retrón és a loft stíluson át a maximalistáig terjed most az aktuális divatirányzatok palettája. 

 

Keleti dizájn 
Kezdjük a sor végén! Már tavaly is megfigyelhettük a keleti dizájn hatását a hazai enteriőrdivatban. Az orosz és az arab világból hozzánk szivárgó luxuséletérzés a maximalizmusban csúcsosodik ki: itt színek vonatkozásában nincsenek határok, a lágyabb színek bátran kombinálhatóak az erősebb színekkel. A fémes felületek a csillogást csempészik az otthonokba: egy-egy aranyhatású kiegészítő, bútorfogantyú, ajtókilincs, dekorlámpa, fürdőszobai kiegészítő formájában. 

 

Az anyaghasználatnál a mintás kőhatású mintással variálva tapétán, műanyagon, bútorzaton is visszaköszönhet. A formavilág a természetben megtalálható szabálytalan alakzatokhoz igazodik, erre jó példa, hogy a szögletes asztalláb helyett a szabálytalan a menő. Az íves formák, a kedvelt körmotívum is visszaköszön a tükrökön, lámpákon. Dekorációs elemként állatmotívummal tarkított tapéta, sőt, szoborként egy állat is megjelenhet a térben. 

 

Még mindig a retró 
Az art deco, a pop art stíluselemeivel ható retró stílus a múltbéli tárgyakkal, kiegészítőkkel kombinálva adhat egyedit: a bátor színkombináció, a plakát- és képregénystílus főleg a semleges enteriőrt dobja fel. 

 

A természet közelsége 
Bizony a pandémia hozadéka, hogy a természet bekúszott az otthonokba pálmalevelek, indák, tengerpartok képében. A zöldre vágyó ember saját szobafalára varázsol dzsungelt, amelynek motívumait a párna, a függöny tükrözi vissza. 

 

Loft stílust a tetőtérbe! 
Penthouse-ban, vagyis tetőtéri lakásban kimondottan jól érvényesül az ipari stílusként világszerte hódító loft stílus, amelyben alapvető kitétel, hogy bizonyos építészeti elemek ne maradjanak rejtve a kíváncsi szemek elől. Például a vakolathiányos falból kikandikáló téglasorok, a betongerendák és az oszlopok látványa megszokott ezeknél a lakásoknál. A fémesebb (sokszor alumínium vagy vas) színek és árnyalatok, a szürkés-barnás vonulatok, a sötétebb falszín jól passzol a betonos és a fahatáshoz. A bútorok fogantyúi, az ad hoc módon elhelyezett, belógatott, egyszerű izzós lámpák szintén e stílus jellemzői. 

 

Kedvelt a minimalista lakás 
Szigorúbb környezetet, praktikus életteret teremt a minimalista lakás, de nem csak legénylakásokba való. Ha később is jól kombinálható teret akarunk, mert még nincs meg az a stílus, amit a sajátunknak érezhetünk, válasszuk ezt! Innen könnyű építkezni: semleges, világos árnyalatú színeihez szögletes, egyedi bútor passzol, amely tökéletesen beolvad a környezetbe, a falazatba. 

– A különböző burkolatokat, a konyhabútort, a fürdőszobát úgy válasszuk ki, hogy legalább 10 évig megfeleljen az elvárásainknak – tanácsolja Balázs-Nagy Szilvia. A kiegészítőkkel, tapétával, függönnyel közben bátran variálhatunk, és igazodhatunk a trendekhez, még az évszakokhoz is. 
 

Az orosz és az arab világból hozzánk szivárgó luxuséletérzés a maximalizmusban csúcsosodik ki
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában