Finomságok itthon

2022.05.15. 15:41

Divat lett a házi füstölés, de több buktatója lehet

Bár finomabbnál finomabb kézműves füstölt húsok kaphatók szerte a megyében, sokan próbálkoznak házilag elkészíteni saját koncepciójuk mentén a tökéletes füstölt kolbászt. Ehhez azonban nem mindenki számára adottak egyformán a feltételek és legtöbbször az elképzelt ízvilág és az állag sincsen köszönőviszonyban az elkészült produktummal.

Radnai Balázs

Fotó: Bencsik Ádám

Rengetegen imádjuk a füstölt hústermékeket és sokunk fejében megfordul, hogy talán finomabb sonkát, kolbászt tudnánk készíteni a „profiknál”. A legtöbbekben ez kimerül egy-két félrement próbálkozásban, ám akik kitartóbbak, azok idővel megtanulhatják azokat a mesterfogásokat, amelyek a tökéletes állaghoz és ízvilághoz vezetnek. 

Kasper András, a Hetvehelyhez közeli, Magyarország legszebb birtokának választott Káca-Tanya tulajdonosa is tapasztalja, hogy az általa készített füstölt húsfinomságok visszatérő vásárlói, mind gyakrabban kérik, hogy hadd töltsék maguknak a nála vásárolt húsokból a kolbászokat, szalámikat és stifoldereket. – Kéretlenül nem szoktam ilyenkor tanácsokat osztogatni, hiszen sokan nagyon határozott elképzelésekkel jönnek, maximum olyan kérdéseket teszek fel, hogy biztosan kell még több fűszer abba a kolbászba? – meséli nevetve Kasper András. – Aztán, amikor eljönnek a megfüstölt termékért és megkóstolják utána már rögtön vevők lesznek az észrevételekre és rájönnek, hogy hiába képzelték azt, hogy kevesebb zsírral egészségesebb lesz az étel, ha egyszer 30 százalék zsírtartalom alatt a zsír kicsöpög és fűrészporállagú lesz a kolbász. 

Amennyiben a fűszerezés nincsen elrontva, úgy a Káca-Tanya közel százhektáros birtokán szabadon tartott egészséges marhák, kecskék és disznók húsa önmagában garancia a húsból készült ételek minőségére, ám az elmúlt néhány évben új hóbort ütötte fel a fejét a városiakban: a fűszerezés megtanulása után most mindenki otthon szeretné elvégezni a füstölés, de legalább is az érlelés folyamatát. Ennek azonban szintén akad néhány buktatója. A füstölést könnyebben, ám az érlelést már nehezebben lehet megfelelően kivitelezni házi körülmények között, hiszen a mai házak padlása már nem alkalmas erre úgy, mint a régi parasztházaké. A szakértők szerint minél alacsonyabb hőmérséklet, természetes légmozgás és 65-70 százalék páratartalom az ideális az érleléshez. 

Mivel a legtöbben nem rendelkeznek otthon a fenti körülményekkel így egy ventilátoros, üdítőitalos hűtő beszerzése lehet költséges megoldás a problémára. Az íze azonban valahogy akkor sem sikerül olyan tökéletesre, mint a hagyományos érlelés során. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában