Fejben dől el?

2022.11.24. 18:07

A sportteljesítmény fokozásának pszichológiai titkai tárulnak fel az MCC következő programján

M. R.

Mentális teljesítményfokozás a sportban címmel tart előadást a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában Fülöp Ákos, az MCC Sport és Teljesítmény Műhely vezetője november 30-án, szerdán 18 órától. Az előadó a sportolói csúcsteljesítmény eléréséhez szükséges pszichológiai vonatkozásokat tárgyalja majd. Bemutatja a sportpszichológiában használatos, teljesítményfokozására és önszabályozásra használt módszereket is, amelyeket elsajátítva amatőr sportolók is könnyen alkalmazhatnak teljesítményük javítása érdekében.

Fülöp Ákos tizenöt éven át versenyszerűen kajakozott, később belekóstolt a fitnesz világába, de jelenleg is aktívan sportol, a magyar amerikaifutball-válogatott tagja. Felsőfokú tanulmányait előbb a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, majd a Debreceni Egyetem pszichológia alapképzésén folytatta. Ezt követően az ELTE Klinikai és egészségpszichológia szakirányú képzésén szerzett mesterdiplomát. Sportpszichológusi szakképesítést a Testnevelési Egyetemen szerzett.

A szakértő úgy véli, a sportpszichológia a versenyző lelkével foglalkozik. Ezen belül feladata a teljesítmény fokozása és optimalizálása, a teljesítményromlás okainak felderítése, a sportoló esetleges személyiségzavarainak kezelése, illetve az elkerülhetetlen visszavonulás kezelése. Nem a rossz teljesítmény javítása a cél, hanem a jó fokozása, melynek érdekében a sportolót olyan módszerekkel és lehetőségekkel kell megismertetni, melyek segítségével képes lesz az akadályokat önmaga leküzdve túljutni a nehézségeken.

Magánpraxisának legnagyobb részében élsportolókkal foglalkozik. Együtt dolgozik többek között Mosonmagyaróvár női kézilabdázóival, Csizmadia Kolos világbajnok kajakozóval és Csere Gáspár maratonfutótóval is.



 

M. R.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában