Fejben dől el?

2022.11.24. 18:07

A sportteljesítmény fokozásának pszichológiai titkai tárulnak fel az MCC következő programján

M. R.

Mentális teljesítményfokozás a sportban címmel tart előadást a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában Fülöp Ákos, az MCC Sport és Teljesítmény Műhely vezetője november 30-án, szerdán 18 órától. Az előadó a sportolói csúcsteljesítmény eléréséhez szükséges pszichológiai vonatkozásokat tárgyalja majd. Bemutatja a sportpszichológiában használatos, teljesítményfokozására és önszabályozásra használt módszereket is, amelyeket elsajátítva amatőr sportolók is könnyen alkalmazhatnak teljesítményük javítása érdekében.

Fülöp Ákos tizenöt éven át versenyszerűen kajakozott, később belekóstolt a fitnesz világába, de jelenleg is aktívan sportol, a magyar amerikaifutball-válogatott tagja. Felsőfokú tanulmányait előbb a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, majd a Debreceni Egyetem pszichológia alapképzésén folytatta. Ezt követően az ELTE Klinikai és egészségpszichológia szakirányú képzésén szerzett mesterdiplomát. Sportpszichológusi szakképesítést a Testnevelési Egyetemen szerzett.

A szakértő úgy véli, a sportpszichológia a versenyző lelkével foglalkozik. Ezen belül feladata a teljesítmény fokozása és optimalizálása, a teljesítményromlás okainak felderítése, a sportoló esetleges személyiségzavarainak kezelése, illetve az elkerülhetetlen visszavonulás kezelése. Nem a rossz teljesítmény javítása a cél, hanem a jó fokozása, melynek érdekében a sportolót olyan módszerekkel és lehetőségekkel kell megismertetni, melyek segítségével képes lesz az akadályokat önmaga leküzdve túljutni a nehézségeken.

Magánpraxisának legnagyobb részében élsportolókkal foglalkozik. Együtt dolgozik többek között Mosonmagyaróvár női kézilabdázóival, Csizmadia Kolos világbajnok kajakozóval és Csere Gáspár maratonfutótóval is.



 

M. R.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában