Félelmetesek, de annál érdekesebbek

2023.07.22. 20:00

Nyúllal táplálkozik a pécsi állatkert méretes kígyója (videó, galéria)

Hatalmasak, sok színűek, aprók, láthatatlanok, ártalmatlanok vagy épp veszélyesek. A hüllők és a kétéltűek világa félelmetesnek tűnik, de ha közelebbről megismerjük, akkor egyszerre válik izgalmassá és érdekessé. Nemrégiben a PécsZoo-ban jártunk, hogy felfedezzük a pécsi terrárium lakóit.

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

Az állatkert terráriumában sétálgatva, rögtön egy ominózus filmrészlet jutott eszünkbe. Valószínűleg mindenki ismeri azt a jelenetet a Harry Potter első részéből, mikor a varázsvilág megmentője egy kígyóval beszélget, és eltűnik a kettejük közötti üvegfal. Most, semmi ilyesmi nem történt, azonban Varga Tamás, gyűjtemény- és nevelési vezető olyan sok érdekes dolgot mesélt nekünk, hogy úgy éreztük, mintha testközelből találkoztunk volna a részleg lakóival.

Hatalmas és népszerű

Valószínűleg bátran kijelenthető, hogy az egyik leglátogatottabb egyed az állatkertben a közel öt méteres és százötven kilogrammos anakonda. Látványetetésekor kicsik és nagyok figyelik árgus szemmel, ahogyan a gondozóktól kapott nyulat becserkészi ez a hatalmas kígyó.

Minden állatnak van egy takarmány normája. Békáknál ez napi szintű etetést jelent, de például a kígyók egy évig is eléldegélnek táplálék nélkül, ha a szükség úgy kívánja, ezért az ő etetési ciklusok heti és havi rendszerességet követ, mérettől függően - részletezte Varga Tamás. - Azonban fontos az állatok általános kondíciójának monitorozása annak érdekében, hogy megfelelően be tudjuk állítani a takarmányozást.

Mint megtudtuk, a kígyó csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát. Így, mikor arra kerül sor, hogy egy-egy terrárium részleget ki kell takarítani az állatkertben, a gondozók megpróbálják a legkevésbé zavarni az állatot.

 

Bővül a hüllők csapata

Talán a sors iróniája, vagy csak a véletlen műve, hogy az állatkert Angilából érkezett új tagja lesz a legidősebb lakó ezen részlegen. Igaz, hogy még a nagyközönség számára nem látható, hiszen még a karantén idejét tölti a nőstény orrszarvú leguán, de a közel jövőben remélhetőleg méltó társa lesz a terráriumban régebb óta időző hímnek.

 

A legerősebb harapású állatok

Morzsi, a pécsi állatkert rombuszkrokodilja a főépülettől elkülönített házban foglal helyet. Látogatásunkkor éppen nyugalmi állapotban volt, ami annyit jelent, hogy tátott szájjal élvezte a közel harmincfokos hőmérsékletet.

Nagyon fontos tudni, hogy ilyen helyzetben maga az állat a túlhevülés ellen védekezik. Azonban ez az állapot megtévesztő lehet, hiszen ilyenkor, ha mellé esik, vagy éppen beleesik a medencéjébe valami, akkor rögtön észleli, és pillanatok alatt ott terem - mesélte az állatkert gyűjtemény-és nevelési vezetője.

A 90-es évek elején született Morzsi nincs egyedül a krokodilházban. Társasága két tompaorrú krokodil, azonban egy üvegfal választja el őket egymástól, hiszen összeengedésük igen veszélyes lehet mindannyiuk számára.

 

Súlyos sérüléseket okozhatnak

Nem egészen ártalmatlanok a terrárium lakói, egyes állatok kezelése megfelelő kompetenciát igényel. A kubai karcsú boa egy temperamentumos kígyó, eléggé súlyos sérüléseket tud okozni, de például az orrszarvú leguán mérete miatt szintén komoly galiba alakulhat ki. A varánusz és a tigris piton is igen veszélyes tagjai az állatkertnek, ezért gondozásuk kiemelt figyelmet és óvatosságot követel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában