Múltidéző

2023.10.14. 20:00

Az államfő a diplomáciában is használta szülővárosát (galéria)

Vasárnap érkezett a hír, hogy „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár.

Balikó Gergely

Az egykori államfő számtalan szállal kötődött régiónkhoz: 1942-ben született Pécsett, 1956-ban a korábbi pécsi főreálgimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem Jogtudományi Karán 1965-ben szerzett diplomát. A Magyar Köztársaság 2005. augusztus 5. és 2010. augusztus 5. között regnáló elnökeként több alkalommal is járt Baranyában, a találkozókat fotóriporterünk, Laufer László örökítette meg. 

2006 augusztusi látogatásának emlékezetes állomása volt Pécsvárad, ahol bejelentette, hogy a Zengő nem elfogadható helyszín a tervezett NATO-lokátor számára. A civil ellenállás új fejezetét jelentette nyilatkozata másik fele, miszerint a Tubes viszont igen. Sólyom László 2007-ben a kölkedi réten hozta tető alá azt a nemzetközi diplomáciában is jegyzett eseményt, amelyen a délszláv háborút vívó nemzetek későbbi államfői, horvát oldalról Stipe Mesic, szerb részről pedig Boris Tadic először fogtak kezet egymással. 

Tadic 2010 áprilisában ismét találkozhatott Sólyom Lászlóval és horvát kollégájával, Ivo Josipovic-csal ezúttal már a pécsi Dóm Kőtárban. 2008 júniusi egész napos hivatalos látogatásán a többi között felkereste a pécsi Gandhi Gimnáziumot is, aznap az ormánsági Markócon helyi gyerekekkel ültetett fát a környezetvédelmi elkötelezettségéről is ismert elnök. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában