Új lehetőségek nyílnak

2022.03.28. 20:00

Kikötő: milliárdokból épül Mohács új kijárata a világra

A város legjelentősebb, legnagyobb beruházása az országos közforgalmú kikötő építése, amelynek 9,3 milliárdos költségéhez az elnyert pályázati, illetve kormányzati támogatás mellett 300 millió önerő biztosításával az önkormányzat járult hozzá.

Berta Mária (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

A kétütemű fejlesztés részeként elkészült kikötői fogadó- és üzemviteli épületegyüttesének ünnepélyes átadásán hétfőn Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere Hargitai János országgyűlési képviselőt, Mohács 500 miniszteri biztosát és Katics Józsefet, a kivitelező Platina Bau Zrt. vezérigazgatóját köszöntötte.

 
– A nagyszabású beruházás első ütemében a munkagépek tárolására szolgáló 800 négyzetméter alapterületű üzemcsarnok, valamint a 245 négyzetméter alapterületű kiszolgálólétesítmény készült el. A város tulajdonában lévő közforgalmú kikötőt a tervek szerint 2023 végén tudjuk használatba venni – jelentette ki Pávkovics Gábor polgármester.

 
A kikötő jelentőségéről szólva elmondta a polgármester, hogy a fejlesztés keretében a schengeni kikötőhöz kapcsolódva a part mentén 330 méter hosszban három hajóállás készül a jövő év végéig, s részben már most is adott a csaknem 26 ezer négyzetméteres terület a szabadtéri rakodóeszközök számára és a konténerek tárolására.

 
A kikötő megépítésével áruforgalmi csomópont jön létre Mohácson regionális szerepkörét erősítve, ahol olyan infrastruktúra áll majd rendelkezésre, amely képes az áruszállításban érdekelt vállalkozások számára versenyképes, színvonalas logisztikai szolgáltatást nyújtani.

 
Más megyék vállalkozásai is profitálhatnak majd


– Mohács a jelenlegi agrárbázisból áruforgalmi logisztikai bázissá lép elő. Ehhez a vízi, vasúti és közúti kapcsolódási pontok mindegyike adott lesz, sőt, mindehhez az ipari parkunkban lévő több mint százhektáros szabad területünk is adott az áruforgalmazásban résztvevő vállalkozások telephelyfoglalásához – jegyezte meg Pávkovics Gábor.

 
– A körvonalazódó Mohács 500 fejlesztési programjaihoz kapcsolódóan jelentős a kikötő beruházása. A dunántúli megyék mellett a Bács-Kiskun megyei vállalkozások ide kapcsolódását pedig a megépülő dunai híd fogja szolgálni, aminek az építése olyannyira karnyújtásnyira van, hogy a kétszer kétsávos létesítmény kiviteli tervei már készülnek – hangsúlyozta Hargitai János.

 
Mint elmondta, az ország gazdasági fejlődését, a települések beruházásait békés időszakra lehetett eddig ütemezni. Mindezekre az ukrajnai háború bizonyos mértékben közrehathat, amiből számunkra egyelőre annyi a feladat, hogy a hozzánk érkező menekültekről becsülettel gondoskodunk.

 
A beruházás része a vasúti hálózat fejlesztése


A határkikötőtől a város felé, a meglévő partfal folytatásaként 330 méter hosszan a három hajóállásos, darupályával, konténer-, valamint darabáru átrakására alkalmas két mobil daruval építik meg a kikötőt.

 
A nagyszabású beruházás előkészítése évekkel ezelőtt elkezdődött: az önkormányzat mintegy százmillió forintot nyert el a kivitelezést megelőző tanulmányok elkészíttetésére, a szükséges vizsgálatok elvégezésére, így a beruházásról döntő kormányhatározatot követően ezekre már nem kellett várakozni. A képviselő-testület még 2016-ban döntött a beruházáshoz szükséges önerő, 294 millió forint biztosításáról, az összeget a fejlesztési tartalékból állta a város.

 
A beruházás része a vasútvonal- és az útcsatlakozás korszerűsítése, valamint a kikötői irányító épülettel bezárólag a teljes parti infrastruktúra kiépítése is. Amíg jelenleg az ömlesztett áru, jellemzően a gabona vízi szállítására van csak mód, a közforgalmú kikötőből a közúti és vasúti kapcsolattal nem csupán Mohács, de az egész régió vállalkozásai részére lehetővé válik a konténeres, vagy darabáru eljuttatása a világ bármelyik pontjára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!