Elkezdődött a nyári csúcsidőszak

2022.06.22. 07:00

Dolgoznak a gépek, már aratják az árpát

Az árpa aratásával megkezdődött a mezőgazdaság nyári csúcsidőszaka. Nincsenek jó kilátások sem a minőséget, sem a mennyiséget illetően.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Bencsik Ádám

Több helyen látjuk már serényen dolgozni a kombájnokat, az árpa aratása elkezdődött. A munka nem megy könnyen a nagy szárazságban, és a termés minősége, mennyisége sem kárpótol. 

– Az árpa besült, beszáradt, hektolitersúlya nem megfelelő. A magyar szabvány 63 kilogramm, a megyében viszont épphogy eléri a 45–55 közötti kilogrammot – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A hektolitersúly határozza meg az árpa minőségét, tehát hiába van térfogat, ha nem párosul hozzá tömeg. A mennyiségek sem adnak bizakodásra okot, a termésátlagok több helyen alacsonyak. Tavaly hektáronként átlagosan 7 tonna volt a betakarított mennyiség Baranyában, most 5 tonnára prognosztizálható ez. Rittlinger József szerint idén ennek is örülni kell, ugyanis a keleti országrészben 2-2,5 tonnák a megyei átlagok, tehát gyenge mindenhol a minőség és a mennyiség is, az aszály uralkodik a földeken. 

Visszatérve szűkebb hazánkra, az őszi árpát 20 ezer 300 hektárnyi területen aratják Baranya megyében, de ezen a héten megkezdődik a búza aratása is, amelyből csaknem 60 ezer hektár a betakarításra váró terület. 

Az ormánsági részen aratják a legkevesebb termésátlaggal – 3-4 tonnával – az árpát, Mohács környékén, Bólyban pedig 7 tonna körüli termésátlaggal sikerül betakarítani. Összességében elmondható, hogy nagyon heterogén a termés az idén, hiszen vannak olyan területek, amelyeket megtépázott a szélsőséges időjárás, de előfordulnak olyan részek is, ahol jó kondícióban van a növény. 

Várhatóan nehéz lesz az aratás utáni tarlóhántás is, ha nem kap addig jelentős csapadékot a föld. Ha nagyon száraz, akkor az megviseli a munkagépeket is és a talajt is. 

A kombájnokat nemcsak a földeken látjuk, hanem a közutakon is gyakran találkozhatunk a munkagépekkel. A gazdák arra hívják fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági járművek kerülgetése közben ne feledjük, a gazdák azért dolgoznak, hogy legyen kenyér az asztalunkon, hús a serpenyőben. 

Az autósok legyenek türelmesek és segítőkészek, de legfőképpen körültekintőek az utakon. A szokásosnál is óvatosabban vezessenek, hiszen a gazdákat is hazavárják. A traktorosok munkája nem könnyű, segítsük őket annyival, hogy figyelmesek vagyunk, nem dudáljuk le őket, és nem előzünk életveszélyes helyzetben. Jó, ha szem előtt tartjuk azt is, hogy a kombájn és a traktor rendszerint erősebbnek bizonyul. 

Megválasztották a tisztségviselőket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Baranya megyei küldöttgyűlése a napokban megtartotta alakuló ülését, ahol megválasztották a megyei tisztségviselőket, köztük a NAK megyei elnökét, Rittlinger Józsefet. Az ő munkáját 4 alelnök segíti. Szűcs Imre József mezőgazdaságért, Csányi Pincészet Zrt. (Romsics László) élelmiszeriparért, Decsi István vidékfejlesztésért, Keserű Zoltán általános agrárgazdasági ügyekért felel, Gellai Tibor, Hoffmann Ádám és Fullér Miklós helyi földbizottsági ügyekben jár el. Országos küldött lett a Csányi Pincészet Zrt., Gellai Tibor, Hoffmann Ádám, Keserű Zoltán, Szücs Imre Zoltán, Decsi István, az Esox Kft., Foki Lajos, Fullér Miklós, a Görcsöny Környéki Gazdák szövetkezete, May Gábor, a Mecsekerdő Zrt., a Palotabozsoki Zrt., Prettl Nándor és Roth Nóra Judit. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában