Csökkentették a termesztést

2022.08.29. 10:00

Magyarországon is hiánycikké válhat a cukor

R. B.

Fotó: Lang Róbert

Míg 2017-ben még tizenötezerötszáz hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak tízezerötszáz hektáron, idén pedig már csupán csak nyolcezerhatszáz hektáron folyik a termesztés. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbította az idei nyári aszályos időszak, így még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés.

Miután roppant kevés az alapanyag, amit a cukorgyártók fel tudnak dolgozni, ez a végtermék drágulásához fog vezetni, ami addig nem lesz érezhető a fogyasztók számára, amíg a cukor hatósági áras termék marad.

– Mivel az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára ezért folyamatosan csökkentettük a vetésterületet, és idén már egyáltalán bele sem kezdtünk a cukorrépa termesztésébe, mert nem tűnt gazdaságosnak 

– meséli Balogh István, aki egy családi gazdaságot vezet Palkonya közelében.

Mindez azt eredményezi, hogy a legnagyobb áruházláncoktól kezdve a kisboltokig vagy hiánycikk a fehér cukor, vagy maga az üzlet limitálja a megvásárolható mennyiséget. Magyarországon évente háromszázezer tonna cukrot vásárolnak a háztartások, és ebből csak hatvanezret tudnak biztosítani a hazai termelők, a két mennyiség közötti különbséget viszont importból kell biztosítani.

Ugyanakkor egész Európában és a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, ezzel szemben a szállítási költségek jelentősen megnőttek, így hosszú távon mindez ahhoz vezethet, hogy nemcsak megdrágul, de akár hiánycikk is lehet a cukor, márpedig ezen sajnos a kormány által bevezetett árstop sem tud segíteni.

Jelentős drágulás

Az elmúlt két évben egy számjegyű volt a drágulás (7,8 és 3,1 százalék), a KSH adatai szerint 2022 júliusában az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett hazánkban az egy évvel korábbi szinthez képest. A legnagyobb mértékben a margarin 65,8, a kenyér 57,9, a sajt 52,6, a száraztészta 49,1, a tejtermékek 43,8, a baromfihús 38,8, a péksütemények 38,5, a tojás 37,5, a csokoládé és kakaó 12,7, a cukor 8,4 százalékkal drágult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában