Elismerés

2023.09.14. 07:00

Megnyerte a Szakmák Európa-bajnokságát Czimmer Bálint

A magyar csapat minden idők legsikeresebb eredményét érte el a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyen. A kölkedi fiatal, Czimmer Bálint Európa-bajnok lett.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Czimmer Bálint (balról) első lett

– Büszkék vagyunk a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyen indult magyar fiatal szakemberek teljesítményére, a magyar csapat minden idők legsikeresebb eredményét érte el

 – hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára hétfőn a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a magyar csapatot fogadva.

Elmondta, összesítésben a 32 ország között a magyar csapat végzett a második helyen Svájc után, megelőzve az osztrák és a francia csapatokat.
Kiemelte, hogy nemcsak Európa-bajnok lett az informatikai rendszer-üzemeltető versenyszámban a magyar csapat, hanem elnyerte az Európa Legjobbja címet is a versenyen, mert a legmagasabb, 799 pontot szerezték meg a lehetséges 800-ból.

Az államtitkár ismertette, hogy a magyar csapat a Gdanskban megrendezett EuroSkills versenyen 5 arany-, 1 ezüst-, 4 bronzérmet, és 7 kiválósági érmet szerzett, azaz 22 szakmából 17-ben érmesek lettek.

Hankó Balázs szerint a következő feladat a Szakmák Világbajnokságát, a WorldSkills versenyt Magyarországra hozni.

„Azt szeretnénk, hogy ezen a sikeren felbuzdulva, válasszák a szakmát a fiatalok, mert egyszerre vagyunk jók informatikában, mechatronikában, robotikában, szépségápolásban, betegápolásban, a szoba-festő, a szárazépítő szakmákban” – mondta.

Magyarország 2023. szeptember 5–9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen, melyen 32 országból mintegy 600 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.

Európa-bajnok lett informatikai rendszer-üzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Best in Europe díjjal Európa legjobbjai lettek.

Szintén Európa-bajnok lett Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő és Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmes lett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.

Az államtitkár által említett, szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills megméretést tavaly Olaszországban rendezték, ahol Czimmer Bálint az 5. helyen végzett, s kiválósági díjat nyert díszítőfestő versenyszámban.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és Euro­Skills versenyeken mérettetik meg magukat.

A nemzetközi versenyek nemcsak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem életre szóló élményt is nyújtanak a résztvevőknek. Minden bizonnyal Czimmer Bálint életében is mérföldkövet jelentett az olaszországi Bolzanóban tavaly megrendezett verseny, amelyre az indulás jogát a WorldSkills 2022-es válogatója hazai döntőjének megnyerésével vívta ki.

A fiatalember a festő-mázoló végzettséget a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiumban szerezte meg. Wensofszky Péternél tanult, aki a hazai versenyre is felkészítette a pécsi technikum tanáraival közösen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!