Édes élmény

2023.09.04. 13:20

Mézes nap lesz a Balokányban: jön a Honey Day!

Hagyományteremtő céllal rendezik meg szeptember 23-án, szombaton Pécsett, a Balokányban a Mézes Napot. A cél: a méz jelentőségének, sokoldalú felhasználásának és az egészségre gyakorolt jótékony hatásának bemutatása, kóstolókon, játékos fejtörőkön, kézműves foglalkozásokon és szakmai előadásokon keresztül kicsiknek és nagyoknak.

Bóka Máté Ciprián

Az esemény szervezői a Balokány-ligetért Egyesület, a Komlói Méhész Egyesület és Baranyai Gasztrorégióért Egyesület. A program előadói: Bohuny Tibor, akinek arany díjas selyemfű méze 2021-ben az Év kiváló Magyar Méz versenyén első helyezést ért el, a PTE Farmakognóziai Intézet munkatársai, a Kislépték Egyesület szakértője, Szabadkai Andrea, valamint Dr. Bencze Bálint fogorvos és gyógynövénykutató. 

A program: 10 órától Méztermelők kiállítása és vására, méz kóstoltatás, Röppentő Zenekar, akik magyar költők verseit és európai gyermekdalokat játszanak, bevonva a gyerekeket is a zenélésbe. 10:30-tól  A „Méhek, a természet apró csodái” rajzverseny díjátadója és kiállítás a rajzverseny képeiből. 11:00-től Polgár Zsuzsannától a mézeskalácsok nagyasszonyától leshetjük el a mézeskalács készítés-sütés-díszítés titkos technikáját, amit meg is tanulhatunk. Az esemény keretében Kató Mónika kerámiafestő programján festhetjük meg, majd hazavihetjük alkotásainkat.

„Mi ehető egy méhlegelőn?” címmel sétát tartanak Biobiával a Balokányban, valamin kincskereső játékot az Ökováros Ökorégió Alapítvány szervezésében. Lesz még Mézes kvíz, valamint 14:00-17:00 között, workshopok és közben gyerekprogramok. Kötetlen beszélgetést tartanak angol nyelven is "Kérdezd a méhészt" címmel  Bohuny Tiborral, Dr. Balázs Viktória Lilla "A mézek gyógyító hatása kutatások tükrében", Nagy-Radványi Lilla "Tiszta mézet az üvegbe - mit kell tudni a mézhamisításokról és a hamisított mézről?" címmel, Juhász Zsolt "Mi fán terem az apiterápia? Mire használhatók a mézen kívül a méhészeti termékek, méhméreg, propolisz, virágpor, royal jelly (méhpempő) stb?" valamint Dr. Bencze Bálint "A monasztikus medicina és propolisz találkozása egy termékben" címmel tarta előadást. 

17:30 órakor tombolasorsolás lesz, végül Ősforrás Zenei Műhely akik őseink zenei világát adják át népzenéből, moldvai, gyimesi, csángó népzenéből merítve, használnak mindenféle népi hangszert, kobzot, kavalt, pásztorfurulyát, dupla moldvai furulyát tibeti harangot s hangtálakat, békákat, hegedűt, gitárt, táltos dobot, moldvai dobot, dorombot és még sok mást. 

A nap során Szabadkai Andreával a Kislépték Egyesület szakértője vezetésével részt vehetünk egy „Méz ízbogozón”, mely során megismerhetjük a méz-sommelier kísérlet eredményét.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!