„A gyógyulás nem elég”

2023.11.28. 15:40

Új eszközök a pécsi klinikán: a daganatos piciknek nyújtanak segítséget

Egy testösszetétel elemző készüléket és két sporteszközt adtak át a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáján. A gépeket a rákos vagy leukémiás betegségben szenvedő gyerekek kapcsán fogják használni.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Első Lions Club, a PTE Sportiroda és a Tom Market Kft. által felajánlott adományokból – több mint 6 millió forintból – szerzett be az Eurakvilo Alapítvány az Onkohematológiai Osztály számára egy testösszetétel elemző mérőkészüléket, valamint a gyermekek izomzatát fejlesztő sporteszközöket. A keddi átadó ünnepségen Ottóffy Gábor, az Eurakvilo Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály vezetője a gépek jelentőségéről beszélt. Mint mondta, a világon jelenleg minden 800. ember egy gyermekkori onkológiai betegség túlélője. A túlélők egyharmada kiváló egészségnek örvend, egyharmaduknál különböző késői mellékhatások jelentkeztek, közepes életminőségben élnek, ám egyharmaduknál igen súlyos késői mellékhatások jelentkeznek, átlagosan rövidebb az élettartamuk mint testvéreiknek.

Fotó: Löffler Péter

– Azt mondjuk gyermekonkológusként, hogy a gyógyulás nem elég. Ezeknek a gyerekeknek a későbbiekben még inkább tudatos életmódra kell törekedniük. Oda kell figyelni az étkezésre, a mozgásra, az életkorspecifikus szűrővizsgálatokon való részvételre – árnyalta a képet Ottóffy.

Azok, akik  rákos vagy leukémiás betegség miatt bekerülnek a gyermekonkológiai osztályra gyakran hetekig, hónapokig vannak itt. Megváltozik a testük, kihullik a hajuk. Előfordul, hogy egy szteroid kezelés mellett nagyobb súlygyarapodás történik náluk, ám valójában az izom és fehérje mennyisége csökken, így változatlanul speciális táplálásra szorulnak. Bőrelváltozás is jelentkezhet rajtuk, étvágyuk az alapbetegség és a különböző kezelések miatt is megváltozik. Súlyos szájnyálkahártya vagy bélgyulladás akadályozza az evést. Ezért is jó, hogy a most beszerzett eszközöket a gyerekek már az osztályon el tudják kezdeni használni, a testösszetétel elemző mérőkészülék jó szolgálatot tesz.

– Ennek az adatai alapján tudunk mi is beavatkozni. A beavatkozás dietetikus segítségével történik, megfelelő diéta formájában – mondta az osztályvezető.

Mozoghatnak is

Az, hogy a gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy mozogjanak óriási segítség lesz nekik. Ennek köszönhetően egyrészt nem veszítik el az izomerejüket, csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét, és ezáltal a testösszetételük is pozitív irányba változik. S széleskörűen ismert a mozgás lelkiállapotot kedvezően befolyásoló hatása is, ami ebben a nehéz élethelyzetben különösen fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában