Nem lesz zsákmegye!

2023.12.13. 19:39

Nagy Csaba: nagy előrelépés jön a baranyai ipartelepítésben

Megnyílt a lehetőség a területvásárlás előtt, hatalmas előrelépés jön annak a nyugat-baranyai ipari célterületnek kialakításában, amelyről nyáron döntött a kormány – jelentette be Nagy Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője szerdán lapunknak. A Pécs mellett, Bicsérd környezetében létrehozandó terület nagyobb, mint a jelenlegi legnagyobb baranyai ipari park.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Nyáron döntött a kormány arról, hogy Nyugat-Baranyában hatalmas, egybefüggő ipari célterületet jelöl ki annak érdekében, hogy a még meglévő munkaerő-kapacitásnak megfelelően befektetők érkezzenek a térségbe. Az ipari célterület a Bicsérd mellett jött létre és öt olyan járásnak - a Sellyei, a Szigetvári, a Sásdi, a Siklósi a Szentlőrinci járásnak – is fontos, amelyekben az országos átlag feletti a munkanélküliségi ráta. Mostantól azonban már nem „csupán” kormányhatározat van erről, hanem el is dőlt: valóban megindulhat az ipari park kialakítását célzó előkészítő munka.

– Megvannak a pénzügyi feltételei annak, hogy megvásárolják a szükséges hektárokat és megkezdődjön az érintett területek átminősítése

 – közölte szerdán Nagy Csaba, a térség a fideszes parlamenti képviselője.

Meglátásunk szerint mindez azt jelenti, hogyha a területvásárlási folyamat elindul, akkor utána már a tervezés-engedélyeztetés van hátra, amit akár fel is lehet gyorsítani, s vélhetően már a háttérben ezen gőzerővel dolgozhatnak. Így ha egy nagyobb befektető érkezik az elkövetkezendő időszakban, akkor másfél év alatt akár elkezdheti a saját beruházását is. Összességében tehát a rendszerváltást követő időszak legnagyobb gazdasági előrelépésének küszöbén állhatunk.

Nagyjából 450-500 hektárról van szó a 6-os úttól délre, de a 6-os úttól északra további, jelenleg magántulajdonban lévő, hasonló célnak szánt terület is van. Nagy Csaba ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: a TOP Plusz keretén belül vármegyei forrásokból további 110 hektárral még ki lehetne mindezt bővíteni.

– A baranyai vármegyeszékhelyt, Pécset is magában foglaló Nagykanizsa-Kaposvár-Szekszárd által határolt területegységnek ugyanaz a problémája: gazdasági szempontból le van maradva az ország más területeihez képest. Ha innen közelítjük meg ezt a történetet, akkor látható, hogy létfontosságú döntések születtek meg az elmúlt pár évben. Kaposvárt az M7-es autópályához csatlakozó autóúttal bekötötték a gyorsforgalmi úthálózatba, megtörténik az M6-os meghosszabbítása a horvát határ felé, döntés született a mohácsi Duna-híd építéséről. Nagykanizsa és Kaposvár is ipari park fejlesztésben érdekelt, és most a Pécstől nyugatra tervezett ipari park megvalósítása felé fontos lépést történt – fejtette ki Nagy Csaba.

A nemzeti oldal politikusa kitért arra is, hogy a jelenlegi pécsi városvezetéstől már kérte, hogy legyenek partnerek az ügy érdekében, s fejezzék be azt a hisztériakeltést, amit a pécsi ipartelepítéssel kapcsolatban folytattak, mert ahogy az Pécsett be is bizonyosodott, elüldözheti a lehetséges befektetőket.

– Teljesen nyilvánvaló, hogy nem engedünk olyan gyárat felhúzni, ami a környezetünkre veszélyes lehet, jó magam környezetvédelmi szakirányú mérnök vagyok. Azt gondolom, hogy olyan szakmai és társadalmi kontroll lesz, ami biztosított mindenkit arról, hogy ilyen nem történhet meg 

–  tette hozzá.

Nem lesz zsákmegye

Szijjártó Péter külgazgasági és külügyminiszter novemberben jelentette ki, hogy Baranya nem lesz zsákmegye és jó esély van arra, hogy egy nagy zászlóshajót, azaz egy nagy céget is a vármegyébe tudnak hozni. A Bama.hu-nak adott interjúban kifejtette: „A beruházásösztönzési stratégiánk fókusza mostantól kezdve ide, délre koncentrálódik. Ennek egyik jelentős pillére a baranyai térség”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában