Lapkasajt és mackósajt

2024.07.06. 14:00

Tejben, vajban fürödtünk a 80-as években Pécsett - galéria

Vármegyénkben a tejtermékek készítésének sok évtizedre visszanyúló hagyománya, története van.

Tóth Viktória

A kacsótai Mecsek tej tejipari vállalat országszerte ismert volt. Fotóriporterünk - többek között - az 1980-as években itt járt és belevetette magát a tejtermékek világába. Itt helyben zacskózták a tejet, készítették a túrót. A Véméndi Sajtüzemben hatalmas kádakban készült a finom sajt, s a pécsi tejüzem gyártósorán is szívesen fogadták lapunkat, ahol végigkövethettük a tej útját. Gyártottak itt többek között zacskós tejet, lapkasajtot és a sokak által kedvelt mackósajtot is.

Az évek alatt ellátogattunk kisebb családi vállalkozásokhoz, helyi termelőkhöz is, így Szigetvárra vagy Királyegyházára. Pécsen is járta az utcákat a tejes autó, sokszor alakult ki sorban állás a friss, hazai tejért. Bizonyára van aki még emlékszik arra az 1986. június végi sajnálatos balesetre, amikor a pécsi Komlói úton valamilyen okból felborult egy tejszállító autó. Sok száz liter tej folyt ki az útra és ment így pocsékba. Emberi fogyasztásra már nem volt alkalmas, maximum az arra járó kóbor kutyák, macskák lefetyelték fel az úttestről.

Tejjel kapcsolatos emlékeket sokunk fel tud idézni. Például, hogy az oktatási intézményekben minden gyerek örült, amikor megérkezett az iskolatej. Szívesen fogadták a kicsik a reggeli mellé. Szintén a 80-as évek végén a Tejipari kutatóintézetben vizsgálták be a tejtermékeket. Az évek alatt a tejtermelők többször is tartottak tüntetést, demonstrációt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!