Labilis légtömeg

2023.07.07. 08:20

Végre ismét beköszönt a strandidő - a nyaralók örömére

Lassan kiszorul térségünkből a nedves, labilis légtömeg - a nyaralók legnagyobb örömére.

Zsigmond József

Fotó: Csapó Balázs

Péntek délelőtt még lehetnek felhősebb körzetek főleg keleten és a Dél-Dunántúlon záporesővel, néhány zivatarral, majd délutánra már napos idő valószínű kevés felhővel, és a csapadék is megszűnik. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. Zivatarok mentén is lehetnek átmenetileg erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő,  írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Péntek

Gomolyfelhők zavarják a napsütést, és főleg a Dunától keletre elszórtan zápor, zivatar is előfordul. Az északias szél megélénkül. 24 és 30 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombat

Kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést, kicsi az esély csapadékra. 26 és 31 fok közé melegszik a levegő. Az északkeleti szél csak néha lesz élénk.

Vasárnap

Igazi strandidő lesz szinte zavartalan napsütéssel. A nyugati szél gyenge marad. 30-31 fokos országos kánikula lesz.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Fronthatás nem terheli szervezetünket. A szórványosan előforduló záporok, zivatarok környezetében fülledtté válhat a levegő, mely leginkább a légzőszervi és szív-érrendszeri betegségben szenvedőket viselheti meg. Erős lesz az UV-sugárzás, ezért gondoskodjon a bőr és szem védelméről. A meleg idő miatt a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!