Nyirkos lesz az idő

2023.12.01. 08:24

Csapadékosan indul a hétvége, de vasárnapra kisüt a nap

Folytatódik a változékony időjárás térségünkben.

Bama.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Leszek Glasner

Pénteken csapadékos időre számíthatunk, többfelé jelentős mennyiségű eső eshet. Ugyanakkor kezdetben északon ónos eső is előfordulhat, délután pedig északnyugaton havas esőre, havazásra válthat a csapadék. A nap második felében viszont délen egyre többfelé elállhat az eső. Általában gyenge, mérsékelt lesz az északias szél, de délután délkeleten a délnyugatira forduló szél megélénkülhet. Hajnalban -2 és +9 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben sokfelé 2 és 8 fok közötti értékeket mérhetünk, de a déli tájakon akár 10 és 18 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton kezdetben helyenként, délután egyre nagyobb területen várható újabb csapadék eső, záporok formájában. Havazásra elsősorban a nyugati, az északnyugati és az északi tájakon számíthatunk, de kezdetben ezeken a tájakon is eső, havas eső lehet a jellemző. Az esti órákban északon helyenként ónos eső is eshet. A Dunántúlon és északkeleten megélénkül, megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél, a havazással érintett dunántúli tájakon emiatt kisebb hófúvás sem kizárt. Reggelre sokfelé pára, köd képződik. 0 és 17 fok között alakulhatnak a maximumok, délen, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Orvosmeteorológia

Pénteken még sokfelé melegfronti hatásra számíthatunk, emiatt migrén, fejfájás, tartós álmosság- és fáradtságérzet jelentkezhet, tompábbak lehetünk.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, keringési problémák is felléphetnek.

Ingadozhat a vérnyomás, esetenként szédülés, fejfájás okozhat gondot.

Reggel a kopásos erdetű ízületi fájdalmak is felerősödhetnek, görcsös panaszok is jelentkezhetnek.

A borongós, esős idő lehangoltságot okozhat, fokozhatja a depresszív tüneteket.

Öltözzünk melegen, téliesen, az ország nagy részén hideg idő várható.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!