Időjárás

2023.12.13. 08:20

Özönvíz: szerdán ne hagyjuk otthon az esernyőket

Kiterjedt csapadékzóna képződött az ország felett, melyből szerdán országszerte jelentős mennyiségű eső várható. Az északi, északnyugati országrész kivételével a napi csapadék mennyisége területi átlagban várhatóan meghaladja a 20 mm-t, míg az ország déli felén a 30 mm-t is. Kiemelten a Dunántúl délnyugati részein lokálisan 40-50 mm csapadékösszeg sem kizárt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Bama.hu

Illusztráció

Fotó: Makovics Kornel

Várható időjárás Baranyában (forrás: köpönyeg.hu)

Szerda

Túlnyomóan borult lesz az ég, és országos esőzésre számíthatunk. Több helyen kiadós (20-30 mm) mennyiségű eső eshet. +5, +7 fok körül alakul a hőmérséklet. Estétől megélénkülhet az ÉNy-i szél.

Csütörtök

Eleinte délen és keleten még eshet az eső, majd - a megerősödő ÉNy-i szél hatására - csökken a felhőzet, és futó záporok alakulnak ki. +5, +10 fok várható délután.

Péntek

Felhőátvonulások lesznek, a napsütés mellett. Zápor, havas eső főleg a Duna-Tisza-közén és az Alpokalján fordulhat elő. Élénk marad az északnyugati szél. Reggel 0, délután +5 fok körüli értékeket mérhetünk, lehűl az idő.

Szombat

Változóan felhős időre van kilátás pár órás napsütéssel. Főleg északkeleten alakulhat ki zápor, hózápor. Marad a +4, +5 fok körüli csúcsérték.

Orvosmeteorológia 

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!