ítélőtábla

2018.02.07. 16:01

Kábítószert birtokoltak, termeszteni is akarták, enyhítették a büntetésüket

A Pécsi Ítélőtábla kábítószer-kereskedelem kísérlete helyett kábítószer birtoklásában találta bűnösnek a vádlottakat, ezért büntetésüket enyhítette. 

A jogerősen megállapított tényállás szerint 2014 októberében a vádlottak egy faiskola területén 9 db nagyméretű, kábítószer tartalmú növényi anyagot tartalmazó nájlonzsákot szereztek meg. A zsákokat egy szőlőhegyi ingatlanra szállították. Itt az egyik vádlott közölte a másikkal, hogy a zsákokban lévő kannabisz az ő tulajdona és kérte, hogy kiszárítás céljából elhelyezhesse nála, amibe beleegyezett.

A vádlottak megkezdték a növények feldolgozását, a társak közreműködéséért az elsőrendű vádlott részesedést ígért a  kábítószerből.

A leválogatott növényi részek teljes kiszáradása nem történt meg, mert a Pécsi Rendőrkapitányság járőrei megjelentek a termesztő helyen, házkutatást tartottak és a jelentős mennyiség alsó határát meghaladó mennyiségű növényi anyagokat foglaltak le.

Korábban a Pécsi törvényszék az elsőrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt 5 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérlete és kábítószer birtoklásának bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett kábítószer – kereskedelem bűntette miatt 3 év 8 hó fegyházbüntetésre és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, az ötödrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt ítélőtábla a vádlottak által elkövetett cselekményt kábítószer birtoklás bűntettének minősítette. A vádlottak cselekménye (a marihuána kiszárítása) ugyanis csupán a kábítószer-kereskedelem előkészületének és nem kísérletének tekintendő. Mivel a büntető jogszabályok szerint, ha a befejezett bűncselekmény – jelen esetben a birtoklás – súlyosabban büntetendő, mint az előkészülete egy bűncselekménynek, a vádlottak büntetőjogi felelősségét az előbbi bűncselekményben kell megállapítani.

A minősítés változtatás folytán az ítélőtábla a másodrendű vádlott büntetését 2 év szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra, az ötödrendű vádlott büntetését 2 év szabadságvesztésre enyhítette.

Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában