...hogy mindenki hazaérjen

2022.07.03. 09:01

A vonat nem tud azonnal megállni, de Ön igen!

Az elmúlt időszakban több személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az ország vasúti átjáróiban, ezért a rendőrség kéri, hogy figyelmesen, a KRESZ szabályainak betartásával haladjanak át az autósok a vasúti átjárókon.

BAMA.HU (Forrás: police.hu)

Forrás: Police.hu

A vasúti szerencsétlenségek gyakori oka - a rendőrség tapasztalatai alapján -, hogy a járművezetők nem kellő körültekintéssel hajtanak be az átjárókba, és az itt bekövetkező balesetekben a járműben utazóknak gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel. 

De ne Fortuna legyen, aki dönt a balesetről, hiszen a vonatok féktávolsága száz méterekben mérhető, így a szerelvények vezetőinek lehetősége sincs az ütközés elkerülésére. Egy meggondolatlan döntéssel a járművezető nem csak a saját utasait veszélyezteti, hanem a vasutas dolgozókat és a vonaton tartózkodó utasokat is.

Azért, hogy ne következzenek be ilyen balesetek, a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy az alábbi szabályokat mindenképpen vegyék figyelembe:

  • A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad!
  • Biztosított vasúti átjáróba járművel csak abban az esetben lehet behajtani, ha a teljes sorompó mindként rúdja nyitott véghelyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.
  • A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!
  • Csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem gátolja az áthaladást!

A gépjárművezetők mellett, fontos megemlíteni a gyalogosokat, és a kerékpárral közlekedőket is. Egyre gyakrabban látható, hogy azzal a gondolattal szaladnak, vagy kerékpároznak át a vasúti átjáróban tilos jelzésnél, hogy „úgyis messze van még a vonat”. Azonban nagyon nehéz felmérni a szerelvény sebességét, ezért nyomatékosan kérjük, hogy ne szegjenek szabályt, várják meg a szabad jelzést, amikor már biztonságosan átkelhetnek a túloldalra

A balesetek visszaszorítása érdekében a MÁV áprilisban indította el a vasútbiztonsági kampányát, és ezzel a www.mav.hu/erjhaza oldalt. A rendőrséggel közös balatoni akciók júniusban a déli parton, Zamárdiban és Balatonfenyvesen, júliusban és augusztusban pedig az északi parton, a legforgalmasabb útátjáróknál folytatódnak.

Fontos, hogy minden közlekedő a lehető legnagyobb körültekintéssel közelítse meg a vasúti átjárót, és csak akkor haladjanak át, ha meggyőződtek afelől, hogy a fehéren villogó lámpa mellett vonat sem érkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában