Felfüggesztettet kaptak a vádlottak

2022.07.06. 16:32

Lángba borították a fiatalok az energianád ültetvényeket

bama.hu (forrás: Pécsi Törvényszék)

Képünk illusztráció

A Pécsi Járásbíróság július 5-én kihirdetett ítéletével három fiatalkorú és egy felnőtt vádlott bűnösségét mondta ki társtettesként elkövetett közveszély okozásának bűntette, az elsőrendű fiatalkorú vádlott bűnösségét további közveszély okozásának bűntette és rongálás miatt.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat 8 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, a harmadrendű fiatalkorú vádlottat 1 év, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, és a negyedrendű vádlottat 2 év, 4 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. október 18-án az elsőrendű és harmadrendű fiatalkorú és a negyedrendű, felnőtt korú vádlottak Pécsett, egy víztorony közelében lévő erdei tisztáson meggyújtotta a száraz aljnövényzetet, amely a fák, magas bokrok és gyalogút mellett helyezkedett el, majd a 25 négyzetméter területen égő tüzet magára hagyták, a tűzoltóságot nem értesítették. Tűzoltói beavatkozás nélkül a tűz a közeli családi házakra is átterjedhetett volna.

2019. február 10-én, 17 óra körül az első és másodrendű fiatalkorú vádlottak egy gazdasági társaság tulajdonát képező, egy baranyai település külterületén ültetett energianád és energianyár ültetvényt szintén felgyújtottak. A növényzet 1,8 ha területen égett le, több mint egymillió forint kár keletkezett. A tűz emberi beavatkozás nélkül a közeli lakott területekre is átterjedhetett volna.

2019. április 2-án, az éjszakai órákban az elsőrendű fiatalkorú vádlott egy családi gazdaság tulajdonát képező, a korábbi baranyai település külterületén található másik energianád ültetvényt is  felgyújtotta, ezzel csaknem 1,5 millió forint kárt okozott. A tűz ekkor is átterjedhetett volna lakott településekre emberi beavatkozás nélkül.

A vádlottak és védőik a bíróság ítéletét tudomásul vették, az ügyész, valamennyi vádlott tekintetében, az esetleges fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így a határozat nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában