Leginkább a fiatalok lépnek le

2022.08.05. 13:30

Évente csaknem ezer esetben rendelnek el körözést Baranyában

Az elmúlt időszakban több alkalommal is beszámoltunk eltűnt baranyai személyekről. Főként kiskorúakról szóltak ezek a hírek, és a rendőrségtől kapott adatok is alátámasztják: elsősorban nem a felnőttek eltűnése miatt kell nyomozniuk a zsaruknak. Mint megtudtuk, jellemzően a gyermekotthonokból szöknek el a fiatalok.

P. P. (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Shutterstock

Szinte egymás után adták ki a keresésről szóló közleményeket a rendőrök a közelmúltban. Júliusban többek közt egy tizenhárom és egy tizennégy éves pécsi, valamint egy tizenkét esztendős komlói lány eltűnéséről számoltunk be lapunkban.

Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság arról adott tájékoztatást, hogy illetékességi területükön 2020-ban nyolcvankettő felnőtt és kilencszázhét kiskorú, 2021-ben száztizennégy felnőtt és hétszázkilenc kiskorú személy eltűnése miatt rögzítettek körözést az erre is szolgáló nyilvántartási rendszerben.

Ami pedig a mostani esztendőt illeti, 2022 első félévében harminchét alkalommal felnőtt és négyszáznyolcvanhét esetben tizennyolc évesnél fiatalabb személy eltűnése miatt indult körözési eljárás - közölték.

Fontos kiemelni, hogy az eltűnés miatt rögzített körözési eljárások száma nem azonos az eltűnt személyekével. Kiskorúak esetében ugyanis jellemző, hogy ugyanazok egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távoznak az úgynevezett kijelölt gondozási helyről.

Arról, hogy a fiatalok általában milyen okból szöknek el, a rendőrség nem vezet statisztikát. Általánosságban azonban elmondható, hogy a tizennyolc évnél fiatalabb személyek eltűnésénél gyakoriak a gyermekotthonokból történő engedély nélküli eltávozások.

A rendőrök munkáját dicséri, hogy az érintett emberek túlnyomó része előkerül, eltűnés miatt jelenleg negyvenkét felnőtt és három kiskorú személyt köröznek. Az eltűntté nyilvánító határozat meghozatala a körözés elrendelésétől számított kilencven nap elteltével történik. Tekintettel arra, hogy ilyen esetekben a körözési eljárást kilencven évig folytatják, közöttük olyanok is vannak, akiknek a tartózkodási helye már évtizedek óta nem ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában