A pénzünk kell nekik

2022.10.18. 10:18

Óvatosan kattintsunk, hogy ne váljunk áldozattá

Zs. J.

Fotó: Cseh Gábor

Az adathalász kísérletek megakadályozása céljából a rendőrség és több e-kereskedelmi szereplő összefogásával folytatódik a tavaly indult országos adatvédelmi kampány.

A koronavírus hatására végbement digitális átállás óta továbbra is magas az online ügyintézések és tranzakciók száma, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Ezt az emelkedő tendenciát használják ki a kiberbűnözők, akik újabb és újabb módszerekkel próbálják megszerezni a gyanútlan felhasználók adatait.

A rendőrség összegyűjtötte mire érdemes figyelnünk, hogy ne váljunk internetes csalók, adathalászok, áldozatává.

Az adathalászat leggyakoribb jelei:

Sürgető üzenetek: az adathalászok általában rendkívül sürgősnek állítják be az általuk kitalált ügyet.
 

 

Gyanús feladó: például egy betűeltérés a valós névtől. Továbbá egyre gyakoribb, hogy valós vállalatok és futárcégek logóit is felhasználják az üzenetekben.

Hibák: az adathalász e-mailekben/üzenetekben mostanra az elütési, helyesírási és a nyelvtani hibák helyett inkább a magyartalan megfogalmazások lettek az elterjedtebbek.

Váratlan levél: a levél olyan előzményekre hivatkozik, amelyek meg se történtek, vagy a feladótól nem szoktunk ilyen jellegű megkeresést kapni.

Bizalmas információk kérése: felhasználónevet, jelszót, bankkártya- vagy ügyféladatot kérnek az üzenetben, amelyek megadása a jogszabályok szerint csak megfelelő biztonsági körülmények között történhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában