Figyelmeztet a katasztrófavédelem

2023.01.28. 12:22

Minden hatodik lakástüzet a nem megfelelően kitisztított kémény okozza

Tudjuk, hogy sok embernek a kéményről rögtön a Mikulás jut eszébe, de mi most egy kicsit lehangolóbb, de annál fontosabb témával érkezünk, írta közösségi oldalán a katasztrófavédelem.

Zs. J.

Képünk illusztráció.

Fotó: Bencsik Ádám

A katasztrófavédelem közösségi oldalán hívta fel a figyelmet, hogy idén már 116 kéménytűz volt az országban. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, hogy nincs megfelelően kitisztítva kémény emiatt a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik, közölte a katasztrófavédelem.

Katasztrófavédelem tanácsai:

1. Nemcsak mi szeretünk tiszták lenni, hanem a kémény is. Gondoskodj a kémény és a tüzelőberendezés tisztaságáról is.

2. Házilag soha ne végezz kéménykiégetést.

3. Ne tüzelj el műanyagot, festett vagy rétegelt fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat. Ezekkel kéményed, és a környezetet is szennyezed.

4. Soha ne fűts nedves fával.

5. Laza, rosszul záródó kéményajtó? Tömítetlen kazántag? Rosszul szigetelt égéstermék-elvezető csövek? Ezek nemcsak csökkentik a hatásfokot, hanem tűzveszélyesek is.

Idén Görcsönyben egy kis szerencsével sikerült megfékezni, hogy a kéményből a tűz átterjedjen a padlásra. Egy görcsönyi családi ház kéményében a lerakodott korom izzott. Az ott lakók a tűzoltók kiérkezésig a tüzelőberendezésből a parazsat, míg később a pécsi hivatásos tűzoltók a padlástéren az izzó részeket távolították el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!