Sikeres nyomozás

2023.11.28. 09:00

Elfogták az elkövetőt: diákok segítettek felgöngyölíteni a bűnesetet

A Sherlock Junior elnevezésű játékos bűnügyi vetélkedő vármegyei döntőjét november 23-án tartotta meg Pécsen a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, amelyen nyolcadik osztályos diákok mérték össze tudásukat.

Czeczon Enikő

Képünk illusztráció

Fotó: ESB Professional

A Sherlock Junior pályaorientációs rendezvénysorozat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg, amelynek célja, hogy a diákok élményszerűen megismerkedjenek a rendőrség bűnügyi szakterületének rejtelmeivel és szépségeivel.

A rendőrfőkapitányságon vette kezdetét a nyomozós vetélkedő selejtezők és elődöntők lebonyolításával, amelyek keretében a diákcsapatok először elméleti felkészítést kaptak a rendőröktől.

A rendőrök tájékoztatást adtak a nyomozás alapjairól, a tanúkihallgatásról és a helyszíni szemle szabályairól. Mindemellett pedig segítséget kaptak azzal kapcsolatban is, hogy hogyan kell egy kutatást végrehajtani, illetve útmutatót adtak a rendőrök az elfogáshoz és a bilincseléshez is egy intézkedéstaktikai tréning keretében. Majd a délutáni megmérettetés során a csapatoknak egy kitalált bűncselekményt kellett megoldaniuk a sértett bejelentésétől egészen az elkövető elfogásáig. Minden mozzanatot a valós életből emeltek be a szervezők a vetélkedőbe, így minden szerepkörbe – sértettek, tanúk, elkövetők – tapasztalt rendőrök bújtak.

A vármegyei döntőn a továbbjutott csapatok egy kiemelt bűncselekmény helyszínén rögzítettek nyomokat és anyagmaradványokat, a laborban ujjnyomatazonosítást is végeztek, elméleti tudásukat pedig a Kriminalisztikai kérdezz-felelek állomáson tesztelték, mindemellett számítógépes személyazonosítást is végeztek a Határrendészet másképp állomáson, majd elfogták az elkövetőt a főkapitányság taktikai házában.

Az izgalmakkal teli vetélkedőt a Pécsi Apáczai Csere János 1. számú Általános Iskola nyerte, a második helyezést a Nagydobszai Általános Iskola szerezte meg, míg a harmadik helyen a komlói Kökönyösi Gimnázium Gagarin Általános Iskola csapata végzett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában