Nem árt az óvatosság

2023.12.06. 09:00

Hosszú-ujjú postarablókkal nézett szembe a Magyar Posta Baranyában is

Aki nem kapott az utóbbi időben adathalász szöveges üzenetet vagy e-mailt a Magyar Posta nevében, annak szerencséje van.

Czeczon Enikő

Fotó: Artem Oleshko

Ezek az üzenetek az eredetire megszólalásig hasonlító káros weboldalra vezető linkeket tartalmaznak. Mind logók, színek és a tipográfiai jellemzők terén is teljesen hasonlóak, egyedül a weboldal címe lehet árulkodó.  

Az adathalász e-mailek kezeléséven kapcsolatban az alábbi linken olvashatók javaslatok. 

Ezek az adathalász üzenetek napjainkban nagyon elterjedtek, de évtizedekkel ezelőtt a Magyar Postának más esetekkel is szembe kellett nézniük. Egy 1993-as decemberi Dunántúli Napló lapszámban hosszú-ujjú postarablókról számoltunk be. 

Egy baranyai postahivatalban épp megpróbáltak segítséget nyújtani külföldi ügyfeleknek postai ügyintézésben, de azok valamiért egyre hangosabbak és erőszakosabbak lettek. 

Az eset következő történései már jegyzőkönyvbe kerültek: a jól öltözött látogatók hihetetlen kézügyességgel rendelkeztek. Egyikük egy pillanatra benyúlt a kiadó ablakocskán, s mint ahogyan az a jegyzőkönyvben a vallomásból kiolvasható: 

Fogta a csomagot, amit én a kezemben tartottam, huzakodtunk, kiabáltam vele, hogy engedje el. Elengedte, megint vigyorgott egyet, s ezzel elmentek. A kezemben ott volt legyezőszerűen a köteg ötezres és amikor összecsuktam, már éreztem is, hogy valami nincs rendben, mintha kevesebb lenne. A kötegből húsz darab hiányzott. Akkor sem és most sem tudom elképzelni, hogyan sikerült neki a végig a kezemben lévő csomagból kivenni a bankjegyeket. Rendkívüli kézügyességgel rendelkezett. Egyszerűen hihetetlennek látszik, hogy ez megtörténhetett, talán el sem hinném, ha nem velem történik. 

Az esetben érintett hivatalban csak 15 ezer forintot sikerült lenyúlniuk a rablóknak. A Pécsi Postaigazgatóság illetékese azonnal körözvénytáviratot bocsájtott ki a többi hivatal számára, ebben figyelmeztetve mindenkit az esetre. Ennek ellenére más hivataloknál is bepróbálkoztak a hosszú-ujjú bűvészek, és sikerrel jártak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában