Láthatatlan gyilkos

2023.12.12. 09:59

Szén-monoxid ölt Pécsett, a Nagyszókói úton (Frissítve)

Egy idős nő vesztette életét szén-monoxid mérgezés következtében Pécsett, a Nagyszókói úton.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorgev

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a pécsi hivatásos tűzoltókat Pécsett egy Nagyszkókói úti lakásba. Az egység mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az épületben, ahol palackos gázüzemű berendezéssel fűtenek. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a mentőszolgálat is a helyszínre érkezett.

Olvasói információk szerint a környéken sok problémát és a szomszédok nemtetszését kiváltó ingatlanhoz érkeztek az egységek. Úgy tudjuk, hogy helyszínelés jelenleg is zajlik. A házhoz tűzoltók, rendőrség és mentők érkeztek. 

A Bama.hu megkereste az ügyben a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely az ügyben későbbre ígért tájékoztatást.

Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben az alábbi áll:

Kedd reggel nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Pécsett, egy családi házban egy elhunyt embert találtak. A Nagyszkókói úton lévő ingatlanhoz épített, lakásként berendezett, hatvan négyzetméteres melléképületben egy idős nő vesztette életét. A melléképületben egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott ablakok és ajtók mellett, a helyiség szellőzése nem volt megoldva. 
 

Idén már 1020 alkalommal hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 186-an szenvedtek mérgezést, tízen pedig életüket vesztették.


Szén-monoxid nem csak régi gázkazánok hibás működése esetén keletkezhet, megfelelő levegő-utánpótlás hiányában bármilyen zárt térben égő nyílt láng forrása lehet a mérgező gáz fejlődésének. A tűz elhasználja a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a már kis koncentrációban is halálos szén-monoxid.

Nyílt lánggal működő berendezés esetén gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, nem elég néha kinyitni az ablakot. A szellőzés mellett a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők mellé érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában