Balesetmegelőzés

2024.02.11. 17:00

A szabályos követési távolságra figyelmeztet a rendőrség

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán az információátadásra és az ezáltal való balesetmegelőzésre is hangsúlyt helyez. A napokban a fékút és a féktávolság különbsége, illetve a biztonságos követési távolság kapcsán tettek közzé informatív bejegyzést.

Mohay Réka

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmitry Kalinovsky

– A fékút fogalmát gyakran összekeverik a féktávolsággal. A fékút a fékpedál megérintésétől a megállásig megtett utat jelenti. A féktávolság pedig az észleléstől a megállásig megtett út – hangsúlyozza a hatóság, s egy „képlet” segítségével is érzékelteti a tudnivalókat: féktávolság = reakcióidő alatt megtett út + fékút.

– Egy közlekedési helyzetben a járművezető agya feldolgozza a forgalmi szituációt és ha az a döntés születik, hogy fékezni kell, a következő mozzanat, hogy a láb a fékre tapos és bekövetkezik a fékezés, amely a szükséges sebességcsökkenéssel vagy megállással jár

 – folytatják a tájékoztatást.

Arról is beszámolnak, mely tényezőktől függ a fékút hossza: a fékberendezés működési késedelmétől, a jármű sebességétől, a kerék és talaj kapcsolatától, illetve az útburkolat állapotától, az útviszonyoktól, a járműre ható erők nagyságától, valamint a fékezés intenzitásától.

A közúti forgalomban a biztonságos követési távolságnak két másodperc alatt megtett út felel meg, ezért a KRESZ szerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában