Pécsi Törvényszék

2024.02.25. 17:00

Emberölés, holttestek csonkítása: súlyos ügyeket tárgyalnak Pécsett a jövő héten

Két egészségüggyel kapcsolatos téma kerül napirendre jövő héten a bíróságon, amelyek már nem ismeretlenek olvasóink előtt.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Az emberölési ügy vádirata szerint a sértett a másodrendű vádlott nő egészségügyi szakdolgozó, aki az elsőrendű vádlott nő idős, több betegséggel küzdő anyósát, a sértettet gondozta. A sértett 2021. augusztus végétől együtt lakott az elsőrendű vádlottal és férjével. A gondozó többször is mondta a másodrendű vádlottnak, „könnyebb volna, ha a sértett meghalna”, ezért felajánlotta, hogy az idős nő „halálát gyorsító” készítményt szerez be.

Az idős nő egészségére nem jelentett veszélyt, azonban azt a gondozó és az elsőrendű vádlott együtt adagolták a sértettnek napi szinten, állapotát is megbeszélték a többi között és telefonon is. A gondozó felvette ezeket a beszélgetéseket, hogy pénzt zsaroljon ki a nőtől. A vád szerint 2021. október közepétől a sértett állapota folyamatosan romlott, kórházi ellátásra szorult volna, azonban a vádlottak erről nem intézkedtek – derült ki a bíróság tájékoztatásából.

Hozzátették: 2021. október 18-án az idős, beteg nő háziorvosa úgy döntött, hogy meglátogatja a sértettet, de az elsőrendű vádlott nem mondta el az orvosnak, hogy a sértett nem eszik, nem iszik, illetve hasmenését enyhének állította be, ezért az orvos nem utalta kórházba.

Néhány nappal később, amikor az idős asszony még rosszabbul lett, akkor sem hívták ki a háziorvost és nem intézkedtek a sértett kórházba szállításáról. Az idős asszony végül 2021. október 21-én meghalt. A vádirat megfogalmazása szerint „halála sorsszerűen, természetes okból következett be” és a vádlottak mulasztása, a kórházi ellátás elmaradása az asszony halálával közvetett ok-okozati összefüggésbe hozható.

Az egyik legextrémebb pécsi büntetőügy

A Pécsi Törvényszéken szerdán folytatódik az a per, ahol egy volt klinikaigazgató, egy orvos és egy boncmester a vádlottak. A vád ellenük foglalkozás körében, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználása. A pécsi úgynevezett koponyacsont-ügy 2020-ban robbant ki. A pécsi volt fül-orr-gégészeti klinika igazgatóját azzal gyanúsítják, hogy sziklacsontokat feketén szerezte be a boncmestertől, aki havi rendszerességgel több darabot adott át neki, míg az orvos a meghirdetett kurzuson tartott volna gyakorlatot a sziklacsontokon. Az ügyészség a vádlottakat társtettesként, egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében kereskedéssel, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével vádolja.                                                                                                                                                                                                    


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában