Adathalászat

2024.02.10. 12:00

Figyelem: a túl nagy nyeremény csalás lehet!

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Artem Oleshko

Újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak az adathalászok, hívja fel a figyelmet a Kiberpajzs. Egy idős hölgyet azzal hívtak fel a csalók, hogy kisorsolták egy nyereményjátékon, és több mint egymilliárd forintot nyert. Kérték, hogy lépjen be netbankjába, és adja meg a jelszavát. Erre a hölgy nem volt hajlandó, letette a telefont. Pár perc múlva ismét hívták az áldozatot, ekkor már egy ismert lakossági bank ügyintézőjeként bemutatkozva, és feltették neki a kérdést, hogy keresték-e a közelmúltban gyanús tranzakciókkal. 

A hölgy elmesélte a valótlan nyereményjátékkal kapcsolatos történetet, mire a magát banki szakembernek kiadó hívó fél azt kérte tőle, hogy lépjen be ellenőrzésképpen a webbankjába, és kövesse a kapott utasításokat. Közel 3 millió forintot emeltek le a csalók a bankszámlájáról – az órákig tartó telefonbeszélgetés során kriptovalutás és egyéb internetes vásárlásokat hajtattak végre a sértettel.

A rendőrség az eset kapcsán azt tanácsolja, hogy a nyereményjátékokkal és befektetési lehetőségekkel kapcsolatos kéretlen telefonhívásokat mindig el kell utasítani, bármilyen egyszerű és könnyű pénzszerzésről, meggazdagodásról szólnak. Nagyon fontos az is, hogy idegen kérésére soha, senki, semmilyen banki műveletet ne végezzen. Ha bankbiztonsággal kapcsolatban keresnek valakit telefonon, mindig a pénzintézet közzétett telefonszámán kell meggyőződni a hívás valóságtartalmáról. 

– Gyanakodni kell, ha hatalmas nyereménnyel kecsegtetnek, ha biztonságosnak mondott befektetéssel gyors megtérülést ígérnek

 – hangsúlyozza a rendőrség. Gyanús kell, hogy legyen az is, ha az ajánlat csak korlátozott ideig él, így gyorsan kell dönteni, és az is csalásra utal, ha az ajánlat csak a hívott fél számára elérhető, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában