Másodfok jön

2024.02.10. 17:00

Két drogügyet is tárgyal kedden a Pécsi Ítélőtábla

Február 13-én, kedden egy pécsi és egy kaposvári drogkereskedelmi ügyet is tárgyal másodfokon a Pécsi Ítélőtábla.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Mint tájékoztatásukból kiderült, a Pécsi Törvényszék korábban a vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt halmazati büntetésként hét év fegyházra ítélt egy férfit. A terhelt az elsőfokú ítélet szerint 2021. decemberétől háromszor adott el kábítószert, köztük marihuánát, LSD bélyeget különböző személyeknek. Továbbá - folytatta a tábla – háromszor az interneten keresztül, külföldről LSD bélyeget, ecstasy tablettákat, speedet rendelt, amelyek vételárát kriptovalutában fizette meg az eladónak. A csomagok a posta budapesti repülőtéren lévő központjába érkeztek, ahol azokat lefoglalták.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés, védője felmentés végett jelentett be fellebbezést.

A másik drogügyben a Kaposvári Törvényszék hozott elsőfokú verdiktet, amellyel az elsőrendű vádlottat nyolc, a másodrendű vádlottat pedig hét évre ítélte. Ezen felül a vádlottakkal szemben 295 ezer, illetve 370 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság ismertetése szerint a két vádlott 2022 februárja és májusa között jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedett. Az elsőrendű vádlott telefonon vagy valamilyen alkalmazáson keresztül üzenetet hagyott a másodrendű vádlottnak, hogy milyen mennyiségű kábítószerre és mikor van szüksége.

A másodrendű vádlott az eljárás során ismeretlenül maradt személytől megvásárolta a kért kábítószert, majd átadta azt társának. Ezután az elsőrendű vádlott a vevőnek eladta a kábítószert. A fenti időszakban az elsőrendű vádlott a kábítószerek értékesítéséből 295 ezer forint, míg a társa 370 ezer forint bevételre tett szert.

A nyomozóhatóság 2022. májusában igazoltatás alá vonta az elsőrendű vádlottat, majd az autójában és lakóhelyén talált kábítószert lefoglalta, ennek hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 130 százaléka volt – közölte az ítélőtábla. 

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, valamint a pénzbüntetés kiszabásának mellőzéséért, míg a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve megalapozatlanság miatt jelentettek be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában