Csökkenő észlelőképesség, tompuló reflexek

2024.03.03. 09:00

Baranyai rendőrség: az alkohol és a vezetés tragikus kombináció

Miért tiltja a KRESZ a szeszes ital fogyasztását? Erre a kérdésre ad választ a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság pénteki Facebook-bejegyzése.

Bama.hu

Fotó: Pusztai Sándor

Sok ember úgy gondolja, hogy egy pohár bornak vagy sörnek semmilyen hatása nincs a vezetésre – kezdte a vármegyei főkapitányság.

Azonban – folyattatták - az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására csökken az észlelőképesség, tompulnak a reflexek, lassúbbá válik a forgalmi szituációk felismerése, megnő a reakcióidő, ez pedig tragédiához vezethet a közlekedésben.

Az alkohol hatására csökken a veszélyérzet, a járművezetők saját vezetési képességeit viszont túlértékelik. Ne essünk ebbe a hibába, ha vezetünk! - figyelmeztettek, azt is jelezve, hogy a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság továbbra is nagy hangsúlyt fektet az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában