Kiberpajzs

2024.03.24. 09:21

Pénzt is mosnak az adathalász csalók

Wald Kata

Egyre több az online csalás, és ezzel párhuzamosan az elfogások száma is emelkedik. A Kiberpajzs intézményközi összefogás alapító tagja, a rendőrség tájékoztatása szerint a bűnözők célja mindig ugyanaz: megszerezni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, és ellopni a pénzüket. Volt, hogy online piactéren a kiberbűnözők vevőként jelentkeztek be az eladónál, elkérték az e-mail címét, majd egy futárszolgálattól érkező levélben kérték a vásárlás megerősítését. Az eladó megadta az netbanki adatait, majd pár napon belül pénzmosásra használták fel a számláját: közel 6 millió forint érkezett rá, ami 5 perc után el is tűnt, a megtakarításaival együtt.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy nem szabad ismeretleneknek telefonon, interneten érkező linkre kattintva kiadni a bankkártya adatokat, a netbank belépési adatait, jóváhagyó kódjait. Célszerű internetes eladás vagy vásárlás során a személyes átadási, illetve átvételi módot választani. Ha pedig valaki mégis áldozattá vált, azonnal értesítse a bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában