Pécs–Budapest

2018.01.16. 09:44

Csoportban utaznak a végzős diákok

Egyéni, családi programként is sok középiskolás készül az Educatio kiállításra, de több középiskola él a lehetőséggel, hogy egész osztályokat küldjön tájékozódni.

bama.hu

Budapest, 2014. január 16. Az Eszterházy Károly Fõiskola standja a 14. Educatio nemzetközi oktatási szakkiállításon a Papp László Budapest Sportarénában 2014. január 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A nemzetközi oktatási szakkiállítást már 18. alkalommal rendezik meg Budapesten, ahol január 18. és 20. között mintegy ötven egyetem és főiskola képviselői, hallgatók és oktatók egyaránt várják az érdeklődő diákokat. A Pécsi Tudományegyetem is készül a rendezvényre, ahová idén mintegy 40 ezer diák érkezik.

Pécsről is sokan felbukkannak majd a kiállításon, egész végzős illetve jövőre érettségiző osztályok utazását is szervezik. Megkeresésünkre Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója úgy fogalmazott, jó ideje igyekeznek már szervezetten is kihasználni ezt a tájékozódási lehetőséget. Előnyös ebben az új törvényi szabályozás is, amely lehetővé teszi, hogy az iskolák 7-8. illetve 10-12. évfolyamos tanulói évente két napot a pályaválasztási rendezvényekre szánjanak. Ezen túl az iskolák maguk is szervezhetnek saját pályaválasztási projekteket.

A Leőweyből mintegy öt osztálynyi diák utazik a kiállításra, különféle szervezésekben – árulta el Zalay Szabolcs. Akad osztály, amely az osztálypénzből fizeti az utazást, de a gimnázium is élt támogatási lehetőségekkel. A január 1-től elérhető pályaorientációs pályázaton is szereztek EFOP-forrást, de az Arany János Tehetséggondozó Program forrásából is fordíthatnak erre a célra.

Ahová házhoz megy a tájékoztatás

A szakképzésben részt vevő intézmények körében jellemzően az elhelyezkedési lehetőségeket kínáló, szakembert kereső vállalkozások népszerűsítik magukat – fogalmazott egy érintett oktatási szakember. Az ilyen szakiskolákba a felsőoktatási intézmények és a cégek képviselői is rendszeresen ellátogatnak tájékoztatóikkal. Ez a fajta toborzás amiatt is hasznos lehet, mert a diákok személyes kapcsolat útján találkozhatnak az esetleg már kiszemelt munkavállalási vagy továbbtanulási célpontjuk képviselőivel. Hasznosak lehetnek a kiállítás keretében az elhelyezkedést, további tanulmányokat célzott programok formájában feldolgozó projektnapok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!