szekeres cukrászda

2018.02.12. 09:13

Az apáról a fiúkra, a fiúkról az unokákra szállt az édes hagyomány Mohácson

Már 53 éve látják el finomságokkal a mohácsi és környékbeli lakosokat Szekeresék Mohácson. Jelenleg az alapító két unokája, Attila és testvére, Dániel viszik tovább a hagyományt és az üzletet. Keményen dolgoznak a sikerért és folyamatosan törik a fejüket, miként lehetne még vonzóbbá tenni a cukrászdát.

Pauska Petra (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

A mohácsi Szekeres cukrászcsalád története három generációra nyúlik vissza. Az alapító Szekeres Károly volt, aki 1950 óta foglalkozott a cukrászmesterséggel, s 1965 tavaszán indította el a családi vállalkozást. Eleinte a szigeti oldalon, a Duna bal partján tevékenykedett a család, ott készítették a fagylaltokat és a süteményeket. Szekeres Károlynak felesége és két fia, Károly és Attila segített.

Az első generáció 1966 őszén elköltözött a szigeti oldalról, s egy állatkereskedés helyén próbáltak szerencsét, majd 1989-ben átépítették és felújították a cukrászdát, 1994-ben pedig megnyitották a főutcai üzletüket, amit id.Szekeres Károly, felesége és családja vezetett.

Az alapító halála után fiai vitték tovább a cukrászdát. Károly és Attila a hagyományos receptek alapján dolgoztak tovább – a vaníliafagylaltjuk még ma is nagy sikert arat, nem beszélve a házi krémesről.

Később a két fiú megnősült, majd az unokák is megérkeztek, és beszálltak a vállalkozásba. Jelenleg Szekeres Attila és felesége Mónika, valamint fiaik vezetik a cukrászdát. Károly, felesége és gyermekeik úgy döntöttek, kilépnek az üzletből.

A mostani vezetők, a harmadik generáció tagjai, ifjabb Szekeres Attila és testvére, Dániel rengeteg munkát ölnek az üzlet fejlesztésébe, ugyanakkor a hagyományok megőrzésébe. Külföldi kitérő után, 2015-ben végleg visszajöttek szülővárosukba. Azóta szemmel látható a változás a cukrászdában is.

A testvérek elárulták, hogy jelenleg csaknem száz recept alapján dolgoznak, amelyek között nagypapájuk régi, kézzel írott receptjeit is féltve őrzik, heti szinten pedig 40-50 fajta sütemény kerül ki a vitrinekbe. Az édességeket minden reggel saját kezűleg készítik el friss, lehetőleg a környékről beszerzett alapanyagokból. Fagylaltot csak időszakosan árulnak, ami szintén nagyon közkedvelt.

Terveik között szerepel egy látványcukrászda, aminek mohácsi létrehozásával a magyar vendéglátás régi nívóját szeretnék visszahozni. Ehhez még sok ötletelés és persze pénz kell, de a fiúk céltudatosságát látva bizonyosra vehető, hogy új terveiket is valóra váltják.

Külföldön is szerencsét próbált már

Szekeres Attila 1988. július 5-én született Mohácson. Testvérével, Dániellel a Park Utcai Általános Iskola tanulói voltak, majd mindketten a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában szerezték meg az érettségit és szakirányú bizonyítványaikat. A PTE Illyés Gyula Karán tanult tovább. Később külföldön, a svájci Davosban dolgozott 8 évet, ami szakmailag és emberileg is hasznára vált. Igyekszik minél több időt tölteni a családjával.

Egy baleset változtatta meg az életét

Szekeres Dániel 1990. március 25-én született Mohácson. Az ő életét 2007-ben egy baleset változtatta meg gyökeresen, elmondása szerint azóta sokkal tudatosabban él. Már nyolc éve van jegyesével együtt, aki úgyszintén részt vesz a cukrászüzlet körüli mindennapi tevékenységben. A kisebbik testvér nagyon szeret focizni, teniszezni, pingpongozni, horgászni, sátrazni, síelni és a barátaival lenni, valamint – fontosnak tartja külön kiemelni –egy szebb világot építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!