2018.02.24. 13:37
Csodát rejt ez a mag
Évszázados hagyomány a szőlőtermő vidékeken, hogy nem csak bor készül a hegy ajándékából. A termelők a tőkék termésének valamennyi részét igyekeznek hasznosítani. Egykor így született meg a szőlőtörköly-pálinka, majd a verjus.
A szőlőmagból már évtizedek óta préselnek hagyományosan olajat, de azt is felfedezték, hogy őrleményként még jobban hasznosíthatók a benne található, értékes vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok. Így nem véletlenül hasznosítja a szőlőmagot most már több borászat is.
Gere Attila Pincészete már 2010 óta foglalkozik a bortermelés melléktermékét képező szőlőmag és szőlőhéj feldolgozásával. Ez a folyamat ma már teljes egészében a pincészet üzemében, saját, bio művelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik.
A Pécsi Tudományegyetemmel karöltve elvégzett kutatás kimondja: a kivonat az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében javasolható rendszeres fogyasztásra. Dr. Rőth Erzsébet, a Magyar Szabadgyökkutató Társaság elnökének vezetésével végzett humán vizsgálatok emellett elsőként bizonyították a készítmény antioxidáns és oxidatív stresszt csökkentő hatását már két hónapos alkalmazását, szedését követően.
A Bock Borászat projektje 2017 tavaszán indult, amely során egy speciális és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmagőrlemény-alapú táplálékkiegészítők, valamint ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártástechnológia kifejlesztése kezdődött. Az erre a célra megépített korszerű üzemben a szőlőmagőrlemény felhasználásával olyan magas hatóanyagtartalmú, pozitív élettani hatással rendelkező terméket hoznak létre, amely nagyon magas biológiai hasznosulási paraméterekkel rendelkezik.
A kék a legjobb
A kutatók rámutattak arra is, hogy bár minden fajta szőlő egészséges, azonban a legtöbb, élettani szempontból hasznos hatóanyagot, a kék szőlő magja tartalmazza. A szőlőmag, illetve a szőlőmagból előállított kivonatok, őrlemények, lisztek már hatékonynak bizonyultak a mellrák, a leukémia, illetve a bőrrák visszaszorításában. A szőlőmagban koncentrálódik ugyanis a legnagyobb arányban a növény valamennyi gyógyhatású, egészséges és jótékony összetevője.