Föld órája

2018.03.23. 20:00

Fontos kihívásokra csábítanak

Évről évre egyre komolyabban veszi a lakosság egy része és a helyi vállalkozások is a környezetvédelem ügyét. Szombaton ismét indul a Természetvédelmi Világalap (WWF) akciója, a Föld Órája. Március 24-én este idén is lekapcsolják több város épületének és objektumainak díszvilágítását, és a közvilágítás is szünetelhet egy órára.

Jeki Gabriella

Woman Drinking Water

Ahogy az elmúlt több mint 10 évben, úgy március 24-én idén is lesz WWF Föld Órája. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett azonban a világ legnagyobb önkéntes akciójának üzenete megújult: a kezdeményezés ezúttal a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A hazai főszervező, a WWF Magyarország izgalmas kihívást indított az esemény alkalmából.

– Idén új irányt vesz az esemény, ezzel együtt pedig az üzenet is, amely a Kapcsolódj a Földhöz! mottóra épül, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. – Legyen szó erdőkről vagy folyókról, tengerekről vagy vizesélőhelyekről, nekünk, emberek számára is rendkívül fontos, hogy ezek az élőhelyek fennmaradjanak természetes állapotukban, megőrizve azt a gazdag növény- és állatvilágot, amit folyamatosan komoly veszélyek fenyegetnek.

Az első kihívás során arra buzdítotanak mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként azt kérik, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, ezzel is védve erdőinket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalhatják, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, ezáltal csökkentik a műanyaghulladék keletkezését.

– Természetesen idén is lehet csatlakozni a Föld Órájához magánszemélyként, vállalatként, önkormányzatként és intézményként egyaránt: a foldoraja.hu weboldalon már gyűlnek a regisztrálók, ide bárki feltöltheti saját kezdeményezését – tette hozzá a kommunikációs vezető. – A WWF Magyarország arra buzdít mindenkit, hogy valódi tettekkel is járuljon hozzá a mozgalomhoz annak érdekében, hogy Földünk a következő generációk számára is megőrizhesse természeti kincseit.

Láthatóan a lakosság egy része is komolyan veszi a környezetvédelem ügyét, és évről évre egyre többen kapcsolják le otthonukban a villanyt, és a lakótelepek sem úsznak az ilyenkor szokásos fényárban. Az elmúlt években többször csatlakozott az akcióhoz Pécs városa, és a baranyai megyeszékhelyen hatvan percre szünetelt a középületek, templomok díszkivilágítása. Több helyi vállalat, mint a hulladékkezelő Biokom Kft., a Pécsi

Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt., a távhőszolgáltató Pétáv Kft. is takarékos üzemmódra váltott.

Folyamatosan rekordokat döntenek

Tavaly óriási eredményekkel söpört végig a Föld Órája a világon: Lengyelországban a Visztula védelmét helyezték előtérbe, Kína vállalatokkal együtt gondoskodott arról, hogy fenntartható termékek kerüljenek forgalomba, Nigériában pedig a hulladékkezelés kérdéséről tárgyaltak. Berende Alexa, PR kommunikációs munkatárs elmondta, hogy a résztvevők száma évről évre rekordot dönt: tavaly már 187 ország több mint 12.000 épülete és látnivalója borult sötétségbe egy órára – többek között a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben, a Tokiói torony, a New York-i Empire State Building, a párizsi Eiffel-torony és az egyiptomi piramisok. A mozgalom a közösségi oldalakon három hónap alatt több mint 3,5 milliárd megjelenést generált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!