Pécs

2018.05.05. 07:00

Visszaútra hívják a pécsbányai lakókat

Lassan a végéhez közeledik az a két évig tartó szociális városrehabilitációs program, mely a szegregátumban élő családok társadalmi integrációját célozta meg Pécsbányán.

T. V.

A bányászat fellendülésével élte valódi fénykorát Pécsbánya, a rendszerváltáskor azonban, a bányák bezárásával szinte derékba tört a városrészben lakók élete. A közszolgáltatások majdnem teljes egészében megszűntek, a közösségi ház maradt egyedül a helyieknek, ami multifunkcionális szerepet töltött be ezután. – Egy újfajta rendet szeretnénk építeni Pécsbányán, ami az emlékek helyére teszi a bányászmúltat, és egy környezettudatos szelídgesztenyésre épülő egészséges környezetet és tájrehabilitációt hoz létre. Ebbe a sorba illik bele a HELP program is, melynek programelemei nyárig tartanak – mondta érdeklődésünkre Vozár Pál, a Pécsbányai Kulturális Egyesület igazgatója.

A Helyi Esélyegyenlőségi és Lakhatási Program – röviden HELP – címet viselő pályázat célja az volt, hogy az életre hívott tevékenységek eredményeként a hátrányos helyzetű embereknek javuljanak a lehetőségei. Elérhetővé váljanak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok.

A két év alatt többek közt egy számítógépes tanfolyam, német, és angol nyelvtanfolyam, baba-mama klub és bokszoktatás is elindult a városrészben. Megtudtuk: nyári tábor, egészségnap és színházlátogatás is szerepelt a kínálatban. Ottjártunkkor az egyik teremben éppen ökölvívóedzést tartottak, míg a másikban a baba-mama klub fogadta az anyukákat. A sikeres, projektben elkezdett munkát a jövőben is továbbviszik, szeptembertől ugyanis egy újabb pályázat keretén belül folytatódik a munka Pécsbányán.

Népszerű volt a baba-mama klub

A program egyik eleme, a baba-mama klub, amit a Pécsi Életmód Egyesülettel együttműködve hoztak létre, igen sikeresen. – A foglalkozást hat alkalommal tartottuk, a résztvevők minden alkalommal megtöltötték a közösségi házat. A baba fejlődésen és tápláláson, az egészséges életmódon kívül mindennapos témákról is beszélgettünk a fiatal szülőkkel, érdeklődő családokkal. Véleményem szerint sokat segített nekik a foglalkozásokon való részvétel – mondta lapunknak Iveszics Tünde, a projektben résztvevő védőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!