Garé

2018.07.07. 07:00

Napelemmel spórol majd a falu

A korszerűsítésre igencsak rászoruló községháza megkapta a szükséges támogatást. Az eddig elhalasztott majálist is bepótolják ezek után.

Zsíros Krisztina

Sokat várt a falu arra, hogy a már valóban korszerűsítésre szoruló községháza megújulhasson. Nemrégiben megkapták a hivatalos értesítést is arról, hogy a Területi és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül több mint 20 millió forint támogatást nyertek. A polgármesteri hivatal épülete, amely a könyvtárnak és jó pár rendezvénynek is helyet ad, korszerűsödhet: padlófűtés, új nyílászárók és napelemek biztosítják majd az alacsonyabb fenntartást és a komfortos légkört.

– Az ablakok nagyon huzatosak és már a tavalyi telet is alig bírták ki. Óriási fűtésszámláink voltak, a radiátorok télen annak ellenére nem működtek, hogy már új gázkazánt is vásároltunk. Azon a ponton voltunk, hogy eladjuk az önkormányzat telkeit, ami egyébként nem sok, nincs kéthektárnyi terület – mondta Vig Imre polgármester. A vételárakból tervezték legalább a nyílászárókat lecserélni, de nemrégiben megkapták a jó hírt, támogatást nyertek a felújításra. A falu vezetője szerint olyan volt a pályázat, mintha a terveikre szabták volna. Nagyon örültek, amikor kiderült, hogy a középület problémája meg fog oldódni.

– Nagyon spóroltunk, a majálist is el kellett halasztanunk, mert akkor úgy tűnt, önerőből kell a nyílászárókat lecserélni. Augusztus 19-én azonban bepótoljuk az elmaradt rendezvényeket, falunappal egybekötött búcsút szervezünk – mondta a polgármester.

A garéi önkormányzat tavaly ősszel is támogatást nyert, akkor az orvosi rendelő felújítására kaptak több mint 40 millió forintot, szintén a TOP keretében. A projekt halad, a tervezési szakasz befejeződött, így hamarosan megkezdődhet majd a munka látványos része is.

Vig Imre bizakodva beszélt egy további beadott pályázatról is, amelynek támogatásából a kultúrházba hangtechnikai berendezéseket fognak vásárolni.

Különleges gyűjtemény díszíti a falat

Hatvan agancs díszíti a községháza nagytermének falait, melynek sárga színe is még jobban kiemeli a trófeákat. A legtöbb a polgármester barátjától származik, akivel annak idején együtt vadásztak. Azóta több darabbal is bővült a gyűjtemény, amely a felújítás után is visszakerül majd a terem falaira. A polgármester elmondta, sokan nagyon dicséretesnek találják a trófeákat, de olyan is volt, akiből ellenérzéseket váltott ki. Mindenesetre mindegyik agancs egy-egy emléket őriz és eszmei értékkel is bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!