közlekedés

2018.07.28. 20:00

Szerződést bontott a város a buszgyárral

A város szerződést bontott az Ikarus Egyedi Kft.-vel a két elektromos busz leszállításáról és eláll a másik két szerződéstől, melyek tíz busz beszerzését szolgálták volna, írta lapunk megkeresésére a városháza sajtóosztálya.

Zsigmond József

Az első ilyen buszoknak az idei év első felében kellett volna megérkezniük, ám egy nem várt körülmény közbeszólt. Egy tavalyi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelet előírása alapján jelentkezett egy olyan előre nem látható költség – 25 millió forint értékben oltóberendezést kellett volna a tíz buszba beépíteni – amelyre nem állt rendelkezésre a pályázatban fedezet, másrészt a szállító cég a közelmúltban csődvédelmet kért, amely gyakorlatilag ellehetetlenítette a szerződések határidőre történő teljesítését, írta a városháza.

Megemlítették, hogy többször keresték a szállító céget, hogy adjon tájékoztatást arról, hogy mikorra tudja vállalni a buszok leszállítását, azonban érdemi válasz ezekre a megkeresésekre nem érkezett, a teljesítési határidő pedig eltelt. Pécs előtt így nem állt más lehetőség – annak érdekében, hogy az európai uniós támogatás ne vesszen el – mint az azonnali szerződésbontással együtt, elektromos buszok beszerzésére irányuló új közbeszerzési eljárás megindítása.

Az új közbeszerzési eljárást előkészítették, és július 26-án, a város Pénzügyi- és Gazdasági Bizottsága támogató döntést hozott az eljárás megindításáról. Csak így vált lehetségessé, hogy az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program pályázat keretében rendelkezésre álló, körülbelül 1,7 milliárd forintos európai uniós támogatás ne vesszen el.

Csődvédelem

Az Ikarus Egyedi Kft. közleményt adott ki, melyben kérik a kormányt, hogy a társaságot minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek és vegyen részt a reorganizációs folyamatban. A vezetés reményét fejezte ki, hogy a csődeljárás lezárásával a cég erős, folyamatosan termelni képes buszgyártó vállalatává válik Magyarországnak. Hangsúlyozták: a cég először rendelkezik magyar fejlesztésű városi szóló és csuklós autóbuszokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!