Csoda, ahogy hazatalálnak

2018.08.29. 14:00

A postagalamb különleges madárként lett a világörökség része

Fennállása 50. évfordulóját ünnepelte a múlt hétvégén az L-8 Pécs Postagalambsport Egyesület Üszögpusztán, s több mint félszáz tag vett részt a megemlékezésen. A szakág ­érdekességeiről a versenyekről az egyesület elnökével, Zsolnai Sándorral beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Igaz, hogy a tenyésztők a postagalambjaikat szinte családtagnak tekintik?

– Igen, mert nem akármilyen galambokról van szó. Az egyedüli élőlények, amelyek több száz kilométerről is képesek saját navigációval önerőből az otthonukba hazarepülni. Képessége alapján a világörökség része lett minden postagalamb.

– Köszöntötte önöket a V-042 és a V-257 galambtenyésztő egyesület is. Mit jelentenek ezek a számok?

– Nevünkben az L Baranyát jelöli, a 8. pedig, hogy a megyében nyolcadikként alakultunk meg. A V betű és a sorszáma pedig a kisállat- és díszmadarakat tenyésztők egyesületeinek megkülönböztetésére szolgál.

– Hogyan versenyeznek a postagalambok?

– Áprilistól októberig 12 nagy verseny van, Brnóból, Prágából, Lipcséből, Magdeburgból és Braunschweigből eresztik fel a speciális kamionnal odaszállított galambokat a nemzetközi vetélkedéseken, ami esetenként ezer kilométeres távot is jelenthet. A chipgyűrűvel akár végig nyomon követhető, hogy merre haladnak. De léteznek rövidebb távú hazai versenyek is.

– Mennyi idő alatt járják meg ezt a nagy távolságot a madarak?

– Úgy 700–800 km-ről aznap visszatérnek, miután 70–80 km/óra sebességre képesek. Most például azon hüledezünk, hogy egy idén kelt győri postagalamb ezer kilométerről leszállás nélkül 9(!) óra alatt hazarepült, igaz, erős hátszéllel.

– Értékesek a legügyesebb versenyzők?

– Amelyiket Barcelonában felengednek és százezer társa közül az elsők közt ér haza mondjuk Hollandiába, azt Nyugaton egy kocsi áráért adják.

– A tengeren is átkelnek?

– A londoni olimpiáról több magyar postagalamb is hazatért. Az athéni játék pedig azért emlékezetes, mert onnan 3 ezer magyar galamb, köztük több pécsi indult útnak. Az enyém például 46-ként ért vissza.

– Mivel magyarázzák a postagalambok tájékozódását?

– Nincs pontosan megfejtve, de leginkább a Föld mágneses térerősség különbségeinek észlelési képességével indokolják.

– Mióta foglalkozik velük?

– Közel ötven éve, és azért, mert magam is sportoló voltam, egypárevezős, és nagyon megbecsülöm, ha saját erőből ér célba egy versenyző.

Vízügyi mérnökként dolgozott

Zsolnai Sándor 1952-ben született Mohácson. Baján érettségizett, ott végezte el a Vízügyi Főiskolát is. 1970-től 2012-es nyugdíjazásáig a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon, ill. a vízügyi hatóságnál dolgozott mérnökként. Felesége, Zsuzsanna gyógypedagógus, fiuk, Tamás (43) villamosmérnök, lányuk, Beáta (40) kommunikáció szakot végzett személyügyi szervező. Négy leányunokájuk van 4–14 év között. Az L-8 Pécsi Postagalambsport Egyesület elnöke, Pécs-Borbálatelepen 100–120 galambbal foglalkozik rendszeresen és jó néhány kiemelkedő eredményt értek már el versenygalambjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!