állatkert

2018.08.13. 11:30

Dinnyét kapott a maci

A nyári melegben a pécsi állatkert lakói számára is próbálják elviselhetőbbé tenni a hőséget a gondozók.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Ottjártunkkor Nikolaj, a barna medve éppen hűsítő fürdőt vett a medencében, és egy kis meglepetés is várta már a kifutón. Lefagyasztott dinnyét kapott, szilvával és barackkal megspékelve. Nikolaj rögtön rá is vetette magát a csemegére, két mancsával körbefogta, és lassan körmeivel marcangolta ki a hűsítő falatkákat.

A Mecsek erdős részében kialakított állatkertben a hőmérséklet kicsit elviselhetőbb volt, mint a városban – átlagban két fokkal van hűvösebb a belvároshoz képest. Az átalakításkor a kivágott fákat pótolták, ahol a parkosítást nem tudták megoldani, ott mesterséges árnyékolást alkalmaztak.

Mint kiderült, a legnagyobb gondot a hőség a fókáknak okozza. Nem is a meleg, hiszen be tudnak menni a medencébe – az UV-sugárzásra kell figyelni, a szemüket ért erős fény miatt szürkehályog alakulhat ki náluk. Ezért a medencét napvitorlákkal védik (a többi fajnál is megnézik, hol ülnek a legszívesebben, és ezeket a részeket leárnyékolják). Ezt már tavaly elkezdték, hiszen ügyelni kell az úgynevezett állatjóléti szempontokra is. A kifutókat sem lehet már körbejárni, csak egy bizonyos szögletét nyitják meg a látogatók előtt. Az állatokat ugyanis zavarja és nem érzik biztonságban magukat, ha minden oldalról rájuk lehet látni. Ezért 120–180 fokot nyitnak meg csak a látogatók előtt, és a hátsó részeket lezárták.

A kánikulai napokban látványosan megugrik a vízhasználat az állatkertben, körülbelül a duplájára emelkedik. Egy átlag hónapban közel 200 köbméter vizet használnak el. A gondozók naponta többször locsolják a kifutókat, hűtött takarmányt tesznek egyes állatok elé és a medencéket is hűtik.

Közeledik az Állatkertek Éjszakája

A Pécsi Állatkert életében az Állatkertek Éjszakája már több esztendeje az év leglátogatottabb és legizgalmasabb napja. Idén két egymást követő éjszakán – augusztus 31. és szeptember 1. – is megrendezik a teljes programot. Mind a két nap 17–23 óráig tart majd a kavalkád, lesznek éjszakai látványetetések és madarászbemutató, vezetett túrák, csillagvizsgálat, tűzzsonglőr-bemutató, retró gyerekmozi (mesés diavetítés), zenés gyermekszínház, éjszaka hangjai minikoncert (klasszikus zene) és bátorságpróba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!