Kevés a szakember

2018.10.02. 11:30

Hat hónap várakozással tervezzük a lakásfelújítást

Ma már olyan nehéz időpontot kapni lakásfelújításra, mint egy orvosi szakrendelésre. Sok fejfájást okozhat magának a szakemberhiány miatt, aki most kezd bele a korszerűsítésbe. Alig találni villany- és vízvezetékszerelőt.

Bátonyi Donát

Tető felújítás a Napsugár Óvodán, Makláron

Több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket a szakemberhiányra panaszkodva. Tomori Richárd szakács, elmondta, milyen buktatókkal találkozott, amikor belekezdett a konyhája korszerűsítésébe.

– Felkerestem szeptember elején egy szakembert, aki megcsinálná álmaim konyháját, de kiderült, annyi munkájuk van, hogy legjobb esetben is csak február végén tudnának egyáltalán ránézni, miről is lenne szó. Gondoltam, ez kivételes eset, de mint kiderült, mindenki csak jövőre ér rá.

Nem ő az egyetlen, akinek várnia kell a munkákra, sok család hónapokat áll sorba a szakembereknél.

Szerkesztőségünk is rákérdezett, ajánlatot kértünk egy húsz négyzetméteres fürdőszoba felújítására. Elsőként egy kisvállalkozó jelentkezett, aki jövő év márciusában tudná elvállalni a munkát, előbb nem, de így is éjfélig dolgozik.

A második ajánlat Komáromi József egyéni vállalkozótól érkezett, aki elmondta, mennyire kilátástalan a helyzet. Szerinte nem a munka mennyiségéről van szó, a legnagyobb baj, hogy legtöbbször komplex munkákhoz hívják. Korábban egy-két szakmunkás társával vállalták a munkát, hogy időben végezhessenek a megbízásokkal, de már ők is külföldön dolgoznak, így egyedül maradt, és egy-egy lakásfelújítás rengeteg időt vesz igénybe.

A generálkivitelezőtől is gyorsan megérkezett a válasz, amelyből kiderült, hogy a kivitelezés körülbelül két hetet venne igénybe és megadott egy munkadíjsávot is, mennyiért vállalják a felújítást. Viszont jelen állapotban ők is csak 2019 első negyedévében, és annak is a vége felé tudnak új munkát vállalni. Előtte ugyanis minden kapacitásukat leköti a részben új építésű családi házak, illetve az ipari létesítmények hidegburkolása.

A tapasztalatok alapján, aki lakásfelújításra készül, legalább fél évre előre tervezzen.

A végzettek nagy része külföldre indul

A pécsi szakiskoláknál a képzés helyzetére kérdeztünk rá, azonban a válaszokból megdöbbentő adatokat tudtunk meg. Évről évre csökken azok száma, akik szakmunkás képzésre jelentkeznek. Ennek fő oka, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok szülei még mindig a diplomában látják a stabil egzisztencia megalapozását, miközben országszerte egyre aggasztóbb méreteket ölt a szakmunkáshiány. A szakemberek megemlítették, hogy a külföldi cégek is megkörnyékezik a diákokat állásajánlatokkal még mielőtt egyáltalán levizsgázhatnának. A végzettek negyede hagyja el a szakmát és csupán negyede gondolja úgy, a térségben vagy Magyarországon próbál szerencsét. Ugyanakkor kétharmaduk a magas fizetésért elhagyja az országot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!