Videobíró azért még nincs.

2019.01.31. 15:01

Ha kell, távolról hallgatják meg az ügyek érintettjeit

A tanúknak vagy a raboknak nem kell megjelenniük a bíróságon, hanem a tárgyalótermekben kamerákat, mikrofonokat és hangszórókat építettek ki, és ezen keresztül online közvetítik és rögzítik a meghallgatásokat.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

Gyakran amiatt húzódtak el a bírósági tárgyalások, mert a beidézett fogvatartottakat a börtönből nem vagy csak nehezen tudták a bíróságokra előállítani a kitűzött időpontokra. Ám olyan is előfordult már, hogy beidézett tanú gyakran arra hivatkozott, hogy közlekedési nehézségek vagy anyagi helyzete miatt nem tud részt venni a tárgyaláson.

Mindezek nem csak a Pécsi Törvényszéken, hanem más bíróságokon is problémát okoztak.

Ezért építette ki az Országos Bírósági Hivatal a „viavideo” távmeghallgatási rendszert. Ennek az a lényege, hogy a tanúknak, vagy a raboknak nem kell megjelenniük a bíróságon, hanem a tárgyalótermekben kamerákat, mikrofonokat és hangszórókat építettek ki, és ezen keresztül online közvetítik és rögzítik a meghallgatásokat.

A Pécsi Törvényszéken és a Pécsi Járásbíróságon összesen négy ilyen tárgyalóteremet építettek ki tavaly. A megvalósítást követően folyamatosan emelkedik az e tárgyalótermekbe kitűzött, távmeghallgatással bonyolított tárgyalások, meghallgatások száma. A legtöbb távmeghallgatást eddig – 13 alkalommal – a büntetés-végrehajtási csoport bonyolította, ahol közel kéthetente tűznek távmeghallgatásokat.

A rövidebb gyakorlati tapasztalatok ellenére a rendszert használó bírák és igazságügyi alkalmazottak a technikai rendszer működésével elégedettek, azt rövid informatikai oktatást követően, problémamentesen elsajátították.

A kitűzött célnak megfelelően a tárgyalások, a távollévő terheltek, tanúk kihallgatása, szembesítések gyors lebonyolítása ezzel a rendszerrel rövidíti az eljárásokat, gyorsítja a befejezést és jelentősen csökkenti a költségeket. A törvényszék célja a „viavideo” rendszerrel felszerelt tárgyalótermek kihasználtságának további növelése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!