Baranyai körkép

2019.02.22. 10:45

A biztonságos netezésre hívták fel a figyelmet

Az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet a baranyai iskolákban.

T. V.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési szakemberei a Biztonságos Internet Világnapja alkalmából február elején a megyében 20 alap- és középfokú iskola közel 200 diákja számára tartottak felvilágosítást az online biztonsággal kapcsolatban. A rendőrök az interaktív előadások során a közösségi oldalak használatának veszélyeire, a chatelés biztonsági szabályaira, és a személyes adatok védelmének fontosságára hívták fel a tanulók figyelmét.

A tájékoztatók tovább folytatódnak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, az iskolák vezetői a Bűnmegelőzési Osztály megkeresésével kérhetik az előadások megtartását.

A szakemberek a szülőket is bevonják a megelőzésbe, alábbi tanácsaik kifejezetten nekik szólnak: Legyen tudatos internethasználó és tanítsa meg gyermekét is erre, ne gyűjtsön „ismeretlen ismerősöket.” E-mailben ne adja meg személyes adatait, jelszavát, bankkártya-, bankszámlaszámát. Csak olyan bejegyzést osszon meg, amit bármilyen körülmények között fel tud vállalni, erre tanítsa meg gyermekét is. Ha megfélemlítik, zaklatják a gyermeket azonnal kérjen segítséget.

A szülőkön, nevelőkön túl segítséget nyújtanak a megyei rendőr-főkapitányságok DADA és ELLEN-SZER oktatói, és az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók is.

Ha úgy érzi, hogy az interneten bűncselekmény áldozatává vált, kérjen azonnal segítséget az alábbi elérhetőségek egyikén: kek-vonal.hu, biztonsagosinternet.hu, illetve a rendőrség ismert elérhetőségein.

Felelősséggel

Az Európai Unió által kezdeményezett úgynevezett Safer Internet Day (Biztonságos Internet Nap) program célja, hogy a világháló adta lehetőségekkel a fiatalok körültekintően éljenek. Mint azt lapunkban korábban megírtuk, az idei nap alkalmából videopályázatot is hirdetettek hazai általános és középiskolásoknak kisfilm elkészítésére. A kezdeményezés idén is a közös felelősségre fókuszál, ezért is lett a nap szlogenje: Együtt egy jobb internetért!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!