Baranya

2019.02.27. 11:50

Vendégségbe járnak a busók a gyerekekhez

Immár hagyománynak számít, hogy a farsangi időszakban, a busójárás közeledtével óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben mutatkoznak be a mohácsi busócsoportok. Így a gyerekek és az idősek közelebbről is megismerkedhetnek a télűző népszokásokkal, a karneválok hangulatával, megtekinthetik, megtapinthatják a hagyományhoz fűződő eszközöket, öltözeteket is.

T. V.

Fotó: Laufer László

Pécsen, a Kertvárosi Óvoda Bimbó Utcai Tagóvodájába kedd délelőtt látogatott el a Dunai átkelés elnevezésű busócsoport néhány tagja. A nyolcvan főt számláló csoportból tizenhat felnőtt és gyermek hagyományőrző érkezett a pécsi intézménybe.

Az ovisoknak bemutatták a busójárás és a farsang kellékeit, a népszokásokról beszélgettek, közösen daloltak, verseltek és kólóra táncoltak, majd a sokac legényekből busót varázsoltak. Később az óvónőket is busóvá avatták a gyerekek nagy örömére. A kicsik először tartottak a hangos busóktól, féltek, befogták a fülüket, de idővel feloldódtak. Szívesen kipróbálták a kereplőt és a kolompot, kézről kézre járt köztük a busómaszk is.

Mint Szabó Zsuzsanna szervezőtől megtudtuk, a Dunai átkelés busócsoport legfiatalabb tagja kétéves, a legidősebb pedig hetven. Csaknem tíz éve látogatnak már el a busójárás előtti hetekben a megyében lévő és megyén túli intézményekbe, Kölkedre és Budapestre is hívták már őket. Tapasztalataik szerint a gyerekek megértik és élvezik is a busós programokat.

Harmadik éve, hogy a Mladi-Momci Busócsoport maskarásai meglátogatják az Újpetrei Általános Iskolát. Nagy készülődés szokta megelőzni az eseményt, a gyermekek saját készítésű busómaszkokkal várják a vendégeket, ezek között találhatóak rajzolt, faragott és egyéb változatos, meglepő módon kialakított ügyes munkák is. A busók ezeket rendszerint lezsűrizik és a legjobb maszkok elkészítői jutalmat kapnak. Miután az iskola megvendégelte őket, átöltöznek félelmetes jelmezeikbe, bemutatják azokat a gyerekeknek, majd nagy hangzavart keltve a tanulókkal együtt végigvonulnak a falun. A vidám menethez a szülők, nagyszülők is csatlakozhatnak most pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!