vásár

2019.05.03. 19:49

Fűszernövényektől és virágoktól volt illatos a pécsi belváros

A kellemes tavaszi időben növényeket ültethettek és vásárolhattak a pécsiek, ugyanis egymással párhuzamosan rendezték meg a Fűszerünnepet és a Pécsi Virágvásárt a városban.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

A hagyományokhoz hűen tartották meg a tavaszi virágvásárt május 3-án délelőtt a pécsi Kossuth téren. Még évekkel ezelőtt azért kezdeményezte az esemény megrendezését Páva Zsolt polgármester, hogy a látványos, nem csak hétköznapi növények kiültetésével még szebbé tegyük kertünket, portánkat, városunkat. A mediterrán növények bemutatásával és árusításával szeretnék közösen felhívni a figyelmet arra, hogy az egyre melegedő klímának köszönhetően számos olyan növény létezik, amelyeket kevésbé ismerünk, de jól tarthatóak és szépen mutatnak Pécsett is.

 

A téren idén is több virág­árusító standot alakítottak ki különféle virágokkal, növényritkaságokkal. Helyi forgalmazók és termelők mutatták be növényeiket, széles választék volt szezonális egynyári virágokból, de a veteményeskertbe való palántákból is. Nagy Ervin, városi főkertész lapunk érdeklődésére elmondta, a polgármesteri stand a tavalyi alkalomhoz hasonlóan most is akciós árakkal várta a vásárlókat, valamint a programhoz csatlakozó, kitelepült árusok is kedvezményekkel kedveskedtek a vevők számára.

– Alapvetően lombhullató növényekkel készültünk, jellemzően érdekes levéldísz-növényekkel, de vannak különböző vörös lombú növényeink is. Megtalálhatóak nálunk különlegességek is, mint például a fekete levelű oszlopos bodza vagy az orgona illatú lonc, de van itt nagyon szépen pirosodó borbolya is – fogalmazott a helyszínen Nagy Ervin.

Az árusok tapasztalatai alapján a vásárlókat az érdekes levéldíszek és a szép virágok vonzzák. A főkertész elmondta, a korábbi években hoztak ki oszlopos ciprusokat, babérokat és mindenféle érdekes és értékes örökzöldet, ám ezek a növények kevésbé voltak népszerűek, mert akkor nem virágoztak, így nem tartották a vásárlók ezeket elég különlegesnek.

Élvezték a kertészkedést az ovisok

Fűszerünnepet tartottak Pécsett, melynek apropóján a Szilárd Leó Parkban és a Széchenyi téren is fűszernövényeket ültettek pécsi óvodások. Míg uránvárosban Decsi István alpolgármester közreműködésével munkálkodtak a Koch Valéria Iskolaközpont ovisai, a belvárosban Páva Zsolt polgármester segítségével ragadtak ásót a Szent Mór Katolikus Óvodába járó kicsik. A városháza előtt a gyerekek énekléssel tisztelték meg a jelenlévőket, majd jókedvűen, kacagva hozzá is láttak színes szerszámaikkal a munkálatokhoz. Többek között rozmaringot, oreganót, kakukkfüvet, bazsalikomot és levendulát ültettek a gyerekek a közterekre. A fűszerünnepet évek óta megtartják, szemléletformáló céllal. A szervezők szeretnék, hogy az óvodások közelebbről megismerjék a növényeket, hozzászokjanak a kertészkedéshez. Otthon pedig elmeséljék élményeiket a szüleiknek, és egyre több család ültessen fűszernövényeket, gondozzon kiskertet, akár balkonládákban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!